pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Tipurile de piele/ten: află tipul pielii tale și cum să o îngrijești
Pielea umană, cunoscută și drept cel mai mare organ al nostru, este prima linie de apărare împotriva factorilor de mediu și poate influența foarte mult prima impresie pe care cineva o are despre noi. De aceea, merită să investim în produse care să ne ajute să o protejăm și să o menținem cât mai tânără și sănătoasă. Dar, cum ne putem proteja pielea și tenul dacă nu ne cunoaștem tipul de piele? Articolul de astăzi tratează exact acest subiect, explorând tipurile de piele în funcție de fenotip și de PH, te ajută să-ți identifici tipul de piele și în final îți oferă soluții de îngrijire pentru toate tipurile de piele și caracteristica lor, luând în calcul și câteva afecțiuni ale pielii.
Tipurile de piele în funcție de fenotip
În acest capitol vom analiza tipurile de piele în funcție de caracteristicile generale precum culoarea tipurilor de piele. Aceasta este influențată de nivelul de melanină din piele, adică pigmentul natural care ne protejează de radiațiile UV.
Tipul celtic
Acest tip de piele este foarte deschis la culoare și este de obicei asociat cu persoanele care au păr blond sau roșcat și ochi verzi sau albaștri. Persoanele cu acest tip de piele se bronzează extrem de rar și se ard/irită foarte rapid. Expunerea îndelungată la soare le poate produce și pistrui. Este recomandat să folosească mereu produse de protecție solară cu SPF 30-50.
Tipul nordic
Tot în categoria pielii foarte deschise se încadrează și tipul nordic, întâlnit și la persoane cu părul blond, șaten sau chiar brunet. La fel ca în cazul fenotipului de mai sus, și aceste persoane se bronzează greu și se ard destul de repede. Pentru ei este recomandată o loțiune cu SPF 25-30, dar pot folosi și una mai mare de 50 dacă vor să fie perfect în siguranță.
Tipul mixt
Tipul mixt prezintă o piele mai închisă la culoare decât cele de mai sus, asociată de cele mai multe ori cu părul blond închis spre șaten. Acest tip de piele este mai rezistent la razele solare și, deși se poate arde câteodată, în majoritatea cazurilor dezvoltă un bronz ușor auriu. În majoritatea cazurilor pot folosi o cremă cu factor de protecție între 15 și 30, dar dacă petrec foarte mult timp la soare este recomandată tot o cremă cu SPF de până la 50.
Tipul mediteranean
Acest fenotip este reprezentat de pielea ușor închisă la culoare, măslinie, de obicei întâlnită la persoanele cu păr șaten sau brunet și ochi căprui. Aceste persoane se bronzează rapid și capătă o nuanță a pielii maronie medie. Pentru ei sunt recomandate cremele cu SPF 10-15, dar pot folosi una de până la 30 dacă au de gând să petreacă toată ziua la soare.
Tipul de piele închisă la culoare
Persoanele cu acest tip de piele au de cele mai multe ori origini genetice din zone precum Africa de Nord, Asia sau Orientul Mijlociu. Pielea lor se arde extrem de rar, așadar nu au nevoie de un FPS mai mare de 6-10, maxim 30 dacă se expun pentru multă vreme la razele soarelui.
Tipul de piele neagră
Acest tip de piele este maro închis sau negru și își are originile în Africa centrală, Australia și India. Pielea nu este sensibil la razele soarelui, așadar se recomandă o loțiune cu SPF minim de 6-10 și 30 doar în cazul în care petrec mult timp la plajă.
Tipurile de piele/ten în funcție de PH
Pielea umană este foarte diferită de la individ la individ, PH-ul variind extrem de tare. Dar ce este PH-ul pielii? Prescurtarea este folosită pentru potențialul de hidrogen, termen care este folosit pentru a măsura gradul de aciditate sau alcalinitate din straturile exterioare ale pielii. Valorile PH-ului se înscriu pe o scară de la 0 la 14, cu pielea sănătoasă, ușor acidă, având un PH situat între valorile de 4,5 și 6,5. În funcție de PH-ul pielii tale (5,5-6 pentru ten normal, sub 5,5 pentru ten uscat cu aciditate crescută, peste 6 pentru ten alcalin, adică gras) ai putea să suferi de erupții acneice sau iritații și eczeme. Haide să descoperim tipurile de piele/ten în funcție de PH.
Pielea normală
Acest tip de piele este întâlnit aproape exclusiv la copilul înainte de pubertate. Este foarte fină, catifelată, elastică și mată. Foarte puțini adulți mențin acest tip de piele care se bronzează destul de greu și are tendința de a suferi de cuperoză. Tenul normal nu este nici prea gras, nici prea uscat, fiind perfect echilibrat. Nu prezintă pete, puncte negre.
Pielea grasă
Vei recunoaște foarte ușor acest tip de piele deoarece este mai groasă decât celelalte și poți observa cu ochiul liber porii dilatați care pot deveni puncte negre cu aspect lucios, sau galben și cenușiu murdar. Acest tip de piele este uleios sau extrem de uleios. Este cel mai comună în cazul tinerilor, hormonii androgini produși la pubertate provocând o hipersecreție sebacee.
Pielea uscată
Pielea uscată este ușor de recunoscut din cauza faptului că îi lipsește elasticitatea, este aspră și rugoasă. Ai putea fi tentat să crezi că se manifestă în general la vârste înaintate, dar adevărul este că este comună indiferent de vârstă, din cauza deshidratării stratului cornos sau prin tulburarea procesului de keratinizare. Pielea este fragilă și brăzdată de riduri, fiind foarte ușor iritabilă. Cele mai vulnerabile zone sunt coatele și genunchii. Cele mai comune simptome ale pielii uscate vor fi mâncărimile și rigiditatea.
Tenul mixt
Persoanele cu tenul mixt vor avea fruntea, nasul și bărbia de obicei mai strălucitoare și mai grase decât restul feței. Obrajii au de obicei o piele fragilă și fină.
Pielea îmbătrânită/matură
Odată cu vârsta, pielea noastră începe să-și piardă din proprietăți și să devină sensibilă dacă nu avem grijă de ea. Primele caracteristici care dispar sunt fermitatea și elasticitatea.
Pielea sensibilă
Tenul sensibil suferă de diverse afecțiuni neplăcute precum roșeață sau senzații de arsură și este predispusă apariției coșurilor.
Tenul problematic
Tenul problematic va necesita îngrijirea cea mai complexă deoarece suferă îndeosebi de acnee, puncte negre și pori dilatați.
Cum să-ți dai seama ce tip de piele/ten ai?
Există câteva metode pentru a identifica tipul de piele și astfel afecțiunile pielii de care trebuie să te ferești. Cea mai simplă metodă este aplicarea unei lame de sticlă mată sau a unei foițe de țigară pe piele. În cazul unei pieli grase, aceasta va lasă urme de grăsime pe lama sau foiță, făcând-o astfel transparentă. În ce privește pielea sensibilă sau uscată, simptomele sunt ușor de detectat.
Desigur, ai putea recurge la cabinete de specialitate care să examineze starea de hidratare, pigmentarea pielii, funcționarea glandelor sebacee sau imperfecțiunile pielii și gradul de îmbătrânire, dar poți alfa și la domiciliu ce tip de ten ai. După ce îți speli fața cu apă și săpun, așteaptă cel puțin trei ore pentru ca aceasta să-și recapete aciditatea normală și apoi trage câteva linii pe piele apăsând ușor cu partea neascuțită a creionului dermatograf. Dacă ai lăsat o adâncitură la suprafața pielii, acesta poate fi un semn al pielii uscate. O înroșire deasupra liniei va indica un ten gras, iar tenul normal nu va prezenta absolut nicio reacție.
Metode de îngrijire în funcție de tipul pielii/tenului
În funcție de caracteristicile pielii tale și de afecțiunile pe care le prezintă, vei avea nevoie de rutine de îngrijire diferite și produse cosmetice diferite.
Îngrijire pentru pielea normală
Deși este cel mai sănătos tip de piele, chiar și acesta are nevoie de hidratare și protecție pentru a-și păstra calitățile. Recomandabil ar fi să folosești o loțiune hidratantă, cu o textură ușoară, mai ales când ai de gând să stai la plajă. Pentru ten, recomandăm o cremă hidratantă. În ce privește rutina zilnică, asigură-te că îți cureți tenul seara și dimineața și aplici de fiecare dată un ser nutritiv și crema. Îndepărtarea celulelor moarte trebuie făcută o dată pe săptămână cu ajutorul unui exfoliant.
Îngrijire pentru pielea uscată
Acest tip de piele necesită mai multă atenție deoarece bariera sa de protecție este slăbită. Pentru a întreține stratul lipidic protector vei avea nevoie de creme și măști grase. Îți vei demachia tenul cu lapte demachiant, ulei sau apă de curățare, fără alcool sau alte ingrediente care să usuce pielea. Pentru hidratare intensă se recomandă aplicarea de două ori pe zi a unui ser de hidratare sau a unui booster cu acid hialuronic. De asemnea, dușurile fierbinți îți vor lăsa pielea uscată, așadar încearcă să scazi temperatura până la limita suportabilității.
Îngrijire pentru pielea sensibilă
În cazul în care suferi de roșeață sau alte manifestări neplăcute precum senzațiile de arsură sau apariția frecventă a coșurilor, se recomandă să folosești demachiante delicate, cum ar fi spumele de curățare sau loțiunile. Calmează tenul cu loțiune tonică, hidratează-l cu ser facial și crema hidratantă. Nu uita nici de crema de ochi, specială pentru tenul sensibil. Evită cu orice preț cosmeticele ce conțin alcool, parfumurile artificiale sau alte substanțe cae pot irita pielea.
Îngrijire pentru tenul mixt
Pentru a îngriji acest tip de ten vei avea nevoie de produse care să matifieze zonele grase (T), dar și să le hidrateze suficient pe cele uscate. Vei curăța și demachia tenul de două ori pe zi și îl vei calma cu un tonic, un ser ușor, urmat de o cremă hidratantă cu efect de matifiere.
Îngrijire pentru pielea grasă
Cel mai important proces în îngrijirea tenului gras este demachierea și curățarea. Ideale sunt gelurile demachiante și spumele lavabile cu apă. Alege pe cât posibil creme non grase cu textură de tip gel care să nu înfunde porii. Recomandăm să folosești de câteva ori pe lună un exfoliant fin și o mască facială de curățare. Folosește cu încredere și șervețele absorbante pentru a elimina excesul de sebum pe timpul zilei.
Îngrijire pentru tenul problematic
Pentru acest timp de ten o să trebuiască să folosești produse special concepute pentru acnee și alte imperfecțiuni ale tenului. Începe prin a curăța profund tenul cu apă de curățare sau gel. Apoi, aplică un tonic calmant, o cremă facială non-comedogenă și încheie cu un tratament de regenerare locală.
Îngrijire pentru tenul matur/îmbătrânit
Deoarece acest tip de ten este cel mai expus apariției ridurilor și semnelor premature de îmbătrânire, este necesar să acorzi o atenție sporită îngrijirii pielii din jurul ochilor și buzelor, deoarece în acele zone apar cel mai de timpuriu ridurile. Ritualul zilnic de îngrijire trebuie să includă neapărat creme cu efect de lifting, regeneratoare, antirid.
Îngrijire pentru tenul cu imperfecțiuni pigmentare
De cele mai multe ori, tenul sau pielea cu pistrui și alte imperfecțiuni pigmentare este un rezultat al expunerii îndelungate la soare și al sensibilității pielii. Ai grijă să aplici mereu o cremă cu factor de protecție nu numai la plajă ci și de fiecare dată când te expui la soare. Poți utiliza apoi și o cremă decolorantă.
Sperăm că sfaturile noastre să te ajute să-ți păstrezi pielea și tenul sănătoase și frumoase cât mai mult timp!
Sursa foto:https://www.pexels.com/photo/person-pouring-plastic-tube-bottle-1029896/
Leave a Reply