pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Îngrijirea și curățarea mașinii de spălat
Mașina de spălat este unul dintre cele mai utilizate obiecte electrocasnice, iar aportul său într-o gospodărie este semnificativ. Și, la fel ca alte electrocasnice, și acesta are nevoie de îngrijire, pentru că problemele pot apărea când te aștepți mai puțin. Dacă și vrei să știi cum să ai grijă de mașina ta de spălat, află întâi mai multe informații despre apa dură, soluțiile anticalcar și detergentul potrivit.
Dacă în urmă cu 20 de ani mașinile de spălat erau aproape rudimentare, astăzi acestea sunt automate, capabile să își regleze singure cantitatea de apă necesară pentru un anumit volum de haine și să își dozeze singure cantitatea de detergent. Mașinile de spălat moderne au capacitatea de a fi programate, chiar și de la distanță, cu ajutorul unui smartphone și se opresc singure atunci când finalizează un ciclu de spălare.
Ai putea crede că o mașină de spălat, obiectul care, prin definiție, spală, ar trebui să aibă și o capacitate proprie de autocurățare, însă, din păcate, acest lucru nu e posibil. Cel puțin, deocamdată. Acum, mașina de spălat nu sterilizează, ci, din contră poate contribui, adesea, la împrăștierea microbilor, dacă nu este curățată corespunzător.
De ce ar trebui să cureți mașina de spălat?
Ai observat că, uneori, hainele au un miros ciudat, de parcă ciclul de spălare nu și-a făcut pe deplin treaba? Sau că hainele ies pătate, ca și cum ar fi pe ele detergent? Mașina de spălat trece prin cicluri cu diferite tipuri de detergent, drept pentru care, adesea, pot rămâne pe mașină reziduuri greu de îndepărtat.
Mașina de spălat are nenumărate locuri în care săpunul și alte reziduuri se pot depunde. Din acest motiv, se recomandă nu doar curățarea externă a mașinii de spălat, ci și pe cea internă, folosind însă produse speciale și nu improvizații cu produse din gospodărie. Trebuie înțeles că acest obiect electrocasnic, în ciuda masivității sale, se poate defecta dacă sunt folosite produse neavizate pentru curățare.
Interiorul mașinii de spălat este cel care dezvoltă un mediu propice apariției bacteriilor. Umed și călduros, acesta poate găzdui și favoriza dezvoltarea bacteriilor, care, mai apoi, pot ajunge pe hainele noastre. De aceea, se recomandă folosirea programelor speciale de curățare, unele care folosesc, de altfel, temperaturi foarte mari, pentru a distruge aceste bacterii. Uneori, însă, acest lucru poate fi insuficient.
Cum știi când mașina de spălat are nevoie de curățare și igienizare?
În mod uzual, specialiștii recomandă curățarea mașinii de spălat după fiecare utilizare, având grijă ca aceasta să rămână uscată. Acest lucru înseamnă ștergerea interiorului cu ajutorul unei lavete uscate, pentru a usca tamburul. Indicat ar fi să rotești de câteva ori acest tambur pentru a te asigura că nu mai iese apa prin micile orificii de scurgere. Apoi, hubloul ar trebui lăsat larg deschis, pentru a aerisi în interior. Poți folosi produse special destinate mașinilor de spălat pentru a igieniza interiorul, însă, va trebui să ai grijă la suprafețele pe care aplici soluția, pentru a nu deteriora componentele mașinii.
Pe de altă parte, trebuie să inspectezi bine și restul componentelor. Dacă observi linii negre sau chiar depuneri de culoare închisă în zona garniturii, e semn că mașina de spălat trebuie curățată. Poți folosi un detergent special pentru a spăla garnitura, dar, cu atenție, ca să nu atingi și alte zone. Tot aici vei putea observa și depuneri de detergent, deoarece în timpul proceselor de centrifugare, forța rotativă va împinge resturile spre hublou, iar acestea vor avea tendința de a se scurge în interiorul garniturii. Zona garniturii este foarte periculoasă, pentru că aici se pot dezvolta în voie bacteriile, mai ales dacă suprafața nu este curățată și igienizată temeinic.
Curățarea mașinii de spălat ar trebui să se facă de cel puțin două ori pe săptămână, iar o igienizare ca la carte ar trebui făcută măcar o dată pe lună.
Ce produse folosim pentru curățarea mașinii de spălat?
Curățarea începe de la prima utilizare, atunci când, pentru verificarea funcționalității, mașina ar trebui să aibă un număr mic de cicluri de spălare în gol (fără haine). Dacă la primul ciclu de spălare se folosește doar apa, la al doilea poți pune puțin detergent și câteva articole textile. De preferat ar fi să folosești un program cu o temperatură mai mare, pentru a igieniza în același timp structura mașinii de spălat.
Probabil vei observa, atunci când îți este livrată mașina de spălat, că, deși ea este nouă, există în interiorul ei câteva picături de apă. „De vină“ sunt testele de producție, care certifică funcționalitatea. Pentru a curăța acele reziduuri, va fi nevoie să speli la un program cu temperatură ridicată, dar nu cu o durată foarte mare.
Pentru a curăța mașina de spălat la nivel de igienizare poți folosi produsele existente în comerț, special destinate acestui lucru. Piața este acum foarte generoasă la acest capitol, însă, ar trebui să acorzi atenție și să alegi un produs care să fie compatibil cu mașina ta.
Poți apela și la soluții de curățare cu unele produse din gospodărie, însă, aici va trebui să ai grijă să nu amesteci componentele, chiar dacă există recomandări că un anumit preparat ar fi ideal.
Curățarea cu oțet
Aceasta este probabil una dintre cele mai cunoscute metode de curățare. Prepară o soluție dintr-o jumătate de litru de oțet și un litru de apă și toarn-o în compartimentul pentru detergent. Atenție! Multe persoane pun amestecul direct în cuvă, fără a se gândi la faptul că aciditatea oțetului ar putea avaria componentele interne ale mașinii de spălat. Oțetul este folosit atât pentru a omorî bacteriile, cât și pentru a distruge depunerile de calcar, cauzate de apa dură. Totuși, pentru a nu aduce prejudicii mașinii de spălat, este indicat să folosești la fiecare spălare un produs anticalcar.
Curățarea cu bicarbonat
Bicarbonatul este folosit, în special, pentru curățare și igienizare, având proprietăți foarte bune atunci când vine vorba despre eliminarea mirosurilor neplăcute. Totuși, unele persoane aleg să îl folosească și în mașina de spălat pentru curățare și igienizare, tocmai datorită acestor proprietăți.
Important! Nu amesteca niciodată cele două produse în mașina de spălat, fiindcă se formează o reacție chimică puternică din cauza căreia aparatul ar putea avea de suferit. De asemenea, nu amesteca niciodată în mașina de spălat detergent și oțet, fiindcă spuma va fi greu de controlat, iar garniturile din cauciuc pot fi „roase“ de aciditatea oțetului.
Curățarea mașinii de spălat cu produse speciale
Produsele speciale pentru curățarea și igienizarea mașinii de spălat sunt special concepute pentru acest lucru. Ele sunt testate și verificate și sunt blânde cu componentele, având o acțiune delicată. Este important să alegi produsul potrivit pentru a fi sigur că prelungești, în acest fel, durata de viață a mașinii tale de spălat și că o protejezi de problemele întâmpinate.
Apa dură și produsele speciale anticalcar
Un aspect foarte important în curățarea mașinii de spălat îl reprezintă folosirea produselor anticalcar. Apa are o anumită concentrație de particule de calcar, care se depun adesea pe componentele mașinii de spălat, îngreunând funcționarea acesteia. Din acest motiv, este necesar ca la fiecare spălare să utilizezi produse anticalcar, astfel încât depunerile să nu mai apară.
Depunerile pot fi observate pe toate componentele mașinii de spălat, însă, cel mai adesea, se sedimentează pe furtunul de evacuare, în cuvă, pe garnituri și hublou. Depunerile de calcar sunt periculoase pentru că pot duce în timp la ruperea componentelor, deoarece sedimentarea le împiedică mișcarea.
Problemă întâlnită, în general, în marile orașe, apa dură poate afecta aproape orice obiect electrocasnic: de la cafetiere, la centrale termice, sisteme de încălzire în pardoseală și, nu în ultimul rând, sisteme de alimentare cu apă. Dacă în cazul acestor sisteme se pot folosi filtre speciale, unele chiar cu ioni de argint, în cazul mașinii de spălat se pot folosi produse anticalcar, care să fie adăugate în cuva mașinii de spălat, sau în compartimentul special destinat.
Unele componente ale mașinii de spălat sunt demontabile și se pot curăța cu ușurință cu detergent și apă fierbinte. Este cazul furtunului, care trebuie lăsat să stea la înmuiat în această soluție sau în preparate speciale de curățare. Pentru interiorul mașinii de spălat, însă, doar produsele speciale anticalcar au efect, protejând elementele, făcându-le mai fiabile și prelungind, astfel, durata de viață a obiectului electrocasnic.
Curățarea orificiului de evacuare-filtrul de scame
De multe ori, uităm că și mașina de spălat are un loc secret în care deșeurile se adună. Acesta este orificiul de evacuare, situat, adesea, în partea de jos a mașinii de spălat. Este nevoie să îndepărtezi puțin rigla din partea de jos a mașinii de spălat și vei vedea acolo un orificiu special. Acesta este foarte bine închis, și, dacă decizi să îl deschizi, vei avea nevoie de un prosop, deoarece o parte din apă s-ar putea să se scurgă pe podea. În acest orificiu, care se mai numește filtru de scame, vei găsi lucrurile care cad în mașina de spălat, din haine: monede, ciorapi, hârtie și multă murdărie. Va trebui să cureți bine și acest orificiu și să îl igienizezi, deoarece, uneori, el este o cauză serioasă pentru care mașina de spălat nu mai pornește.
Cum poți păstra mașina de spălat în perfectă stare?
Pentru a avea o mașină de spălat ca nouă este important să ai grijă de ea. Grija aceasta poate căpăta multiple forme, iar acțiunile pe care trebuie să le ai în vedere sunt următoarele:
- Înainte de a spăla, delimitează foarte bine hainele după țesături. Dacă există țesături sensibile, protejează-le cu ajutorul sacilor speciali pentru spălarea rufelor;
- Verifică bine hainele pentru ca acestea să nu aibă reziduuri sau deșeuri. Scoate cheile, monedele și hârtiile din buzunare, ca să nu se înfunde orificiile de evacuare;
- Adaugă un detergent potrivit și eventual un balsam de rufe special;
- Pune tablete sau produse anticalcar ca să protejezi de calcar
- Nu lăsa hainele în mașina de spălat după finalizarea programului de spălare fiindcă riscul dezvoltării de bacterii în acest mediu nu e exclus;
- Curăță bine cuva după utilizarea mașinii de spălat și șterge mai apoi cu o lavetă uscată;
- Lasă ușa mașinii de spălat deschisă, ca să ajuți la uscarea rapidă a interiorului
- Igienizează măcar o dată pe lună
Este foarte important cum ai grijă de mașina de spălat, deoarece aceasta duce greul atunci când vine vorba de curățare. Din acest motiv, și ea are nevoie de procese de igienizare ca la carte, astfel încât sănătatea noastră să nu fie pusă în pericol.
Ce poți face tu este să folosești produsele de curățare potrivite și să ai grijă de mașina ta de fiecare dată când o utilizezi și să ai în vedere folosirea produselor anticalcar pentru a o proteja de stricarea timpurie la nivel de funcționare mecanică.
Surse foto:
Leave a Reply