Dezinfectarea suprafețelor: metode și soluții în funcție de nevoi

Dezinfectarea suprafețelor: metode și soluții în funcție de nevoi

Pe suprafețe se adună întotdeauna bacterii, viruși, fungi, aceste microorganisme fiind periculoase pentru sănătatea noastră, fiindcă unele boli infecțioase pot fi cauzate de acești agenți patogeni. 

 

Viruși

Virușii nu sunt vizibili cu ochii liberi. Ajung prin intermediul căilor respiratorii mai ales în celulele organismului și le transformă în celule gazdă. Virușii pot supraviețui mult timp pe diverse suprafețe și sunt foarte contagioși. În general, sistemul imunitar uman reacționează rapid când este invadat de viruși, problemele cele mai mari apar atunci când sistemul imunitar este slăbit (vârstă, afecțiuni, tratamente). Medicamentele nu ajută foarte mult, nici antibioticele, acestea fiind ineficiente în lupta cu bolile virale. Imunitatea organismului uman se instalează după ce organismul a învins agentul patogen. 

 

Bacterii

Sunt mai mari decât virușii. Bacteriile se găsesc peste tot (aer, apă, alimente). Pot supraviețui și ele perioade de timp pe diferite suprafețe. Au o capacitate mare de adaptare și se pot multiplica în orice condiții. Pot fi eliminate cu ajutorul temperaturilor ridicate sau substanțelor chimice (alcool, aldehide, clor). Pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii se folosesc antibiotice. Acestea fie opresc multiplicarea antibioticelor, fie distrug bacteriile pur și simplu.

 

Fungi 

Apar pe pielea umană sau în organism. Pot provoca boli (ciuperci de piele) sau diverse neajunsuri (mucegai). În general apar în locuri unde există multă umezeală (băi, în spații înguste, umede și întunecate, pe pereții umezi, în ghivece cu flori. De asemenea, se pot dezvolta în alimente precum cartofii, făina, pâinea.  Bolile care sunt provocate de fungi se numesc micoze. Rareori ajung la organele interne, dar asta nu înseamnă că nu este posibil. Pot ajunge la plămâni de exemplu, iar atunci când acest lucru se întâmplă cazul devine foarte grav. 

 

Cum luptăm împotriva agenților patogeni? Prin igiena mâinilor, desigur. Dar nu este suficient, pentru că efectele pozitive ale igienei mâinilor pot fi compromise de existența unor suprafețe infectate. Cum le poți dezinfecta? Există mai multe metode:

  • dezinfectante pentru suprafețe;
  • șervețele dezinfectante;
  • spray-uri;
  • dezinfectanți concentrați.

 

Criteriile după care alegi dezinfectantul potrivit

 

 

Timpul de contact

Este timpul necesar pentru dezinfectarea eficientă. În general, timpul de contact este mai mic sau egal cu 3 minute, acesta este timpul în care ar trebui să acționeze dezinfectantul pentru a-și dovedi eficiența.

 

Spectrul dezinfectanților

Este bine ca dezinfectanții să poată acționa asupra tuturor agenților patogeni (bactericide, virucide, substanțe cu acțiune fungicidă).

 

Există resturi organice precum sângele, saliva și lichidele corporale care pot transmite agenți patogeni. Tocmai de aceea este nevoie de un dezinfectant care poate elimina și aceste resturi.

 

Dezinfectanții trebuie să aibă o bună compatibilitate chimică în raport cu suprafețele care trebuie dezinfectate. Pentru asta este nevoie să se citească prospectul sau eticheta cu atenție înainte de utilizare.

 

Tipul de suprafețe

Trebuie să ai în vedere materialul din care sunt realizate suprafețele. Dacă este vorba despre lemn, poți să ștergi suprafața cu o lavetă moale și uscată, pentru a nu zgâria. Dacă pe suprafața din lemn există pete, folosește o soluție formată din apă și săpun, pe care o aplici cu ajutorul unei lavete bine stoarse. Dacă există pete care nu dispar cu această soluție de apă și săpun, poți apela la o soluție din apă călduță și oțet alb (câteva picături). La final, poți aplica un spray care menține luciul și aspectul frumos al lemnului. Există dezinfectanți multisuprafețe pe care îi poți folosi cu încredere.

 

Pardoseală

Pardoseala este locul unde se adună de obicei cei mai mulți microbi, în principal fiindcă se intră cu încălțămintea de afară. Mai întîi mături sau aspiri întreaga zonă pentru a îndepărta murdăria. Apoi poți folosi o soluție dezinfectantă pentru pardoseli cu ajutorul unei cârpe sau a unui mop. Există soluții foarte eficiente de dezinfectare a pardoselilor.

 

Geamuri

Geamurile se murdăresc foarte ușor din cauza condițiilor meteorologice. Un sfat ar fi acela să nu le cureți nici în zilele în care se anunță ploaie, dar nici în zilele prea însorite, fiindcă soarele nu usucă sticla într-un mod prea plăcut și vor fi urme inestetice pe suprafața sticlei.

 

Perdelele

Dacă nu sunt dintr-un material extrem de fin, le poți spăla la mașina de spălat. Nu uita însă să dezinfectezi și mașina de spălat după aceea (poți folosi oțet, bicarbonat și apă. Setezi cea mai înaltă temperatură, adaugi compoziția în locul detergentului și la final ștergi cuva mașinii cu ajutorul unui burete).

 

Ușile de la intrare

Ușile de la intrare pot fi și murdare, dar pot avea și microbi. Pentru a le dezinfecta așa cum trebuie este necesar să apelezi la substanțe chimice. În general se recomandă produse pe bază de clor, etanol sau înălbitor de 75%. Ai grijă la ușile din lemn, citește întotdeauna instrucțiunile cum le poți dezinfecta. Pentru curățarea anterioară poți folosi un amestec de detergent de vase și apă, aplicat cu o lavetă umedă și bine stoarsă. Dacă vrei să păstrezi culoarea naturală a lemnului, poți adăuga câțiva stropi de ulei de măsline. 

Foarte important, nu uita de clanța ușii, este locul în care pui mâna întotdeauna când intri și când ieși.  

 

Covorașul de la intrare

În primul rând ar trebui aspirat pe o parte și pe alta, bine ar fi cu ajutorul unui aspirator cu aburi. După aceea ar trebui spălat și dezinfectat temeinic.

 

Grupurile sanitare

Este o zonă problematică din punctul de vedere al agenților patogeni, dar și foarte aglomerată. De aceea trebuie să i se acorde o atenție deosebită în ceea ce privește curățarea și dezinfectarea. Vasul de toaletă trebuie curățat cu produse adecvate, pot fi și pe bază de clor pentru că acesta curăță în profunzime și elimină până urmele de calcar. 

Cum se dezinfectează suprafețele

 

 

Așadar, suprafețele mai întâi se curăță, apoi se dezinfectează.

Curățarea manuală a suprafețelor se realizează prin aplicarea de apă și detergent și apoi frecarea suprafețelor. Astfel se elimină mizeria și materiile organice. 

După curațarea prealabilă cu apă și detergent se aplică un dezinfectant (poate fi și un dezinfectant universal). Durata minimă de dezinfectare recomandată pentru expunerea la acești dezinfectanți este de 1 minut, sau în funcție de instrucțiunile producătorului.

 

De reținut!

Citește cu atenție eticheta produselor biocide înainte de utilizare.



Atunci când dezinfectezi suprafețele, este mai comod să folosești un recipient de pulverizare și o lavetă:

  • Cureți suprafețele foarte bine înainte de a aplica dezinfectantul multisuprafețe.
  • Lași suprafețele să se usuce.
  • Amesteci produsul cu apă, respectând dozajul recomandat. În prealabil citește cu atenție informațiile de pe etichetă.
  • Pulverizează soluția pe suprafața obiectelor.
  • Lasă dezinfectatul să acționeze pe suprafețe.
  • Clătește bine cu apă curată. 

Cum te protejezi

  • Poartă mănuși de unică folosință atunci cand dezinfectezi și cureți suprafețele. Mănușile de unică folosință trebuie întotdeauna aruncate după ce dezinfectezi suprafața. Dacă însă nu folosești mănuși de unică folosință, acestea trebuie dezinfectate la rândul lor. Consultă instrucțiunile producătorului pentru produsele de curățare și dezinfectare.
  • Spală imediat mâinile după îndepărtarea mănușilor.
  • Suprafețele murdare trebuie curățate cu detergent sau săpun și firește apă, înainte de dezinfectare.
  • Pentru dezinfectare se recomandă soluțiile pe bază de alcool (cel puțin 70% alcool).

 

Surse foto:

https://imgur.com/a/gZ5FMnc

via shutterstock.com

Sursa foto: https://imgur.com/a/UYfwkS7

via shutterstock.com

Sursa foto: https://imgur.com/a/S03AvYF

via shutterstock.com

 

Share

Related Products

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *