pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Sfaturi pentru ingrijirea parului
Există foarte multe tipuri de păr, dar din fericire există și o soluție pentru fiecare! Pentru că ne pasă de sănătatea părului tău, îți punem la dispoziție acest ghid care te va ajuta să-ți identifici tipul de păr din multitudinea tipurilor de păr și-ți va oferi câteva sfaturi în ceea ce privește îngrijirea acestuia. De asemenea, vom face referire și la câteva produse profesionale pentru păr deoarece igiena și îngrijirea părului tău sunt prioritatea noastră.
Ce aspecte influențează tipul de păr?
Densitatea
Densitatea părului este determinată de numărul de fire de pe scalp. Așadar putem caracteriza părul drept dens, cu densitate medie sau rar. Există mai mulți factori care pot influența densitatea, dar de cele mai multe ori hotărâtori sunt factori precum vârsta și schimbările hormanale. Cele mai comune schimbări se observă la menopauză sau în perioada sarcinii și alăptării.
Evident, timpul de uscare va fi influențat de densitatea părului. Ține minte, în ceea ce privește îngrijirea părului, cu cât parul este mai des, cu atât va avea nevoie de o cantitate mai mare de produs. Pentru a menține părul sănătos și cu o densitate cât mai mare se recomandă o alimentație sănătoasă și un stil de viață cât mai lipsit de stres. Îți poți da seama dacă ai părul rar dacă îți poți vedea pielea scalpului când acesta este strâns.
Grosimea (diametrul) firelor de păr
Pentru a putea aprecia dacă firul de păr este gros sau subțire există anumite standarde, și anume între 0.04 și 0.12 mm pentru părul caucazian. Grosimea părului poate determina și gradul de încrețire al acestuia. De asemenea, s-a demonstrat că tratamentele cosmetice precum decolorarea pot avea un impact asupra grosimii firului de păr, de cele mai mult ori subțiindu-l.
Părul cu diametru mai mic este mai fragil și mai repede afectat de produse chimice sau temperaturi ridicate decât cel mai gros, așadar va necesita o atenție sporită. Evident, cu cât este mai gros, cu atât va necesita mai multă apă pentru a fi spălat și mai mult produs. Se recomandă îndeosebi folosirea produselor mai consistente pentru tratamentul părului gros, precum uleiul de păr sau untul vegetal pentru păr. În cazul în care părul tău este subțire, se recomandă folosirea produselor care ajută la întărirea firului de păr, cu proteine hidrolizate.
Textura
Textura firului de păr poate și aceasta influența cât de drept sau de cârlionțat este. Acest lucru depinde de forma foliculului pilos: rotund în cazul părului drept și oval în cazul celui cârlionțat. Modelul buclelor este format din legăturile chimice și ionice din cortexul fibrei capilare în lanțurile de polipeptide - legături de hidrogen, dar și disulfide. Pentru a păstra forma naturală a părului intactă nu se recomandă tratamentele de decolorare sau colorare a părului, tratamentele cu keratină pentru întinderea părului sau proceduri ce implică temperaturi mai mari de 155 de grade, ca în cazul plăcii de păr.
Textura și gradul de ondulare pot varia pe parcursul vieții datorită modificărilor în forma foliculilor, modificări ce au de cele mai multe ori legătură cu bagajul genetic sau cu factorii externi de mediu. Aspectul buclelor este de asemenea influențat de nivelul de hidratare al părului și condițiile atmosferice, porecum și de produsele folosite pentru spălarea, hidratarea și stilizarea părului.
Cantitatea de sebum
Producția de sebum și gradul de prezența al acestuia la suprafața scalpului pot influența, alături de gradul de hidratare (despre care vom discuta în capitolul următor) aspectului părului tău. Cantitatea de sebum este influențată în principal de hormonii androgeni și este de multe orin strâns legată de cantitatea de sebum de la nivelul tenului. Desigur, există și alți factori care pot influența cantitatea de sebum, precum alimentația și stilul de viață. Una dintre marile greșeli pe care le poți comite este curățarea excesivă a pielii scalpului, fapt care va determina glandele sebacee să producă mai mult sebum decât înainte pentru a compensa degresarea scalpului.
Poți estima cantitatea de sebum de pe scalpul tău după câteva zile de la curățarea părului și determina produsele pentru curățare și stilizare necesare în funcție de aceasta. Ai grijă să nu-ți deshidratezi părul! Factorii din mediul extern și îngrijirea incorectă a părului (procesare chimică și termică, aer uscat) pot duce la deshidratarea acestuia, chiar dacă pe scalp există exces de sebum.
Porozitatea
Un aspect nu mai puțin important este porozitatea părului, deoarece poate determina cât de repede se poate degrada sau rupe. În majoritatea cazurilor porozitatea, adică acea capacitate a părului de a absorbi apa sau orice alte ingrediente, este influențată de factori genetici și totalitatea elementelor care pot degrada firul de păr.
Porozitatea naturală se poate pierde dacă vopsim părul cu vopsea sintetică, îl decolorăm, îl procesăm la temperaturi mai mari de 155 grade. De aceea se recomandă doar folosirea unei vopsele de păr de calitate.
Printre factorii care afectează porozitatea părului se numără pieptănatul, periajul, întinderea și încrețirea părului la rece, radiațiile solare și clorul sau metalele și mineralele din apa dură. Gradele de afectare a porozității părului sunt cinci la număr, acestea împărțindu-se în:
- Gradul 1: păr virgin, nealterat chimic și termic, îngrijit cu blândețe și protejat de factorii de mediu externi, are porozitate scăzută.
- Gradul 2: păr virgin, uscat uneori cu uscătorul și asupra căruia s-a folosit căldură, are porozitate medie (cel mai des întâlnită).
- Gradul 3: păr alterat chimic și termic ocazional, în majoritatea cazurilor deshidratat, are porozitate crescută.
- Gradul 4: păr alterat chimic și termic frecvent, are porozitate extremă și este fragil, rupându-se foarte ușor.
- Gradul 5: păr afectat de decolorări sau alte procese repetate, rupându-se la atingere sau periaj, necesită tăierea.
Ce tipuri de păr există în funcție de nivelul de hidratare?
Păr gras
Părul gras are o strălucire excesivă și poate prezenta o textură umedă, fiind ușor lipicios sau uleios la atingere. Va avea un aspect deseori lipsit de strălucire și tern, chiar dacă a fost spălat recent. Aspectul lui este preponderent unul uleios și este predispus la mătreață. De cele mai multe ori însoțește și un ten gras.
Păr uscat
Părul uscat este rebel după spălare în majoritatea cazurilor și este incredibil de greu de coafat. Asprimea lui se poate simți la pipăit, se rupe ușor, are vârfurile despicate și îi lipsește cu desăvârșire strălucirea. Cel mai probabil și pielea capului suferă de iritații.
Păr mixt
Părul mixt este o combinație între părul gras și cel uscat, fiind gras la rădăcină și fragil și uscat la vârfuri.
Părul normal
Acest tip de păr este caracterizat de echilibru între secreția de sebum și nivelul corect de hidratare. Nu se deteriorează ușor, așadar nu vei avea nevoie de sfaturi pentru îngrijirea părului de la noi și nici de tratamente de păr profesionale, dar amintește-ți să nu folosești uscătorul de păr în exces și să eviți folosirea produselor de styling care agresează textura firului de păr.
Ce tipuri de păr există în funcție de nivelul de ondulare?
Păr drept
Are tendința de a deveni gras și strălucitor mai repede decât cel creț, deoarece grăsimea de pe scalp ajunge mult mai repede în jos pe firele de păr. Este în general moale și neted. Există trei subcategorii ale tipului de păr drept și anume:
- Tipul 1A - foarte drept și fin, tipic femeilor cu origini asiatice.
- Tipul 1B - foarte drept dar gros, cu textură medie și mai mult volum.
- Tipul 1C - drept dar foarte gros, aspur și strălucitor.
Păr ondulat
Părul ondulat are bucle naturale și tinde să fie mai gros decât cel drept. Uneori este ondulat doar la vârfuri, alteori are bucle în forma de „S” În funcție de grosimea părului și de forma buclelor se disting următoarele categorii:
- Tipul 2A - subțire și fin, ușor de stilizat, cu bucle în forma literei „S”.
- Tipul 2B - de grosime medie, prezintă bucle mai definite.
- Tipul 2C - este gros și aspru, dificil de stilizat, cu bucle bine definite.
Păr creț
Acest tip de păr are bucle foarte bine definite și este în general uscat și sensibil la umezeală. Este elastic și are de obicei mult volum, dar de cele mai multe ori are firul subțire. Există tot trei subtipuri:
- Tipul 3A - are bucle mari, definite, strălucitoare cu textură groasă dar este deseori rebel.
- Tipul 3B - are bucle mai strânse și are o combinație de texturi.
- Tipul 3C - are bucle extrem de strânse și este cel mai ușor de stilizat.
Păr foarte creț
Așa e că nu știai că există mai multe tipuri de păr creț? Ei bine, da! Părul foarte creț este deseori uscat, predispus la rupere și deteriorare, mai ales dacă este lung sau foarte lung. Și acesta are tot trei subcategorii:
- Tipul 4A - are o textură moale, cu bucle bine definite și strânse.
- Tipul 4B - are bucle foarte strânse, moi și fragile și mai puțin definite.
- Tipul 4C - are spirale foarte strânse, dar buclele nu sunt definite, poate uneori nici să nu arate a păr creț.
Metode de îngrijire pentru diferite tipuri de păr și afecțiuni
Îngrijirea pentru părul gras
În cazul părului gras trebuie să se evite spălarea zilnică pentru a nu provoca și mai tare îngrășarea lui. Nu este recomandat să folosiți produse cu putere termică foarte mare și nici produse de styling cu efect fixativ care să îl murdărească și încarce mai repede. Pentru îngrijirea părului gras se recomandă folosirea unui șampon pentru păr gras și a unei măști pentru păr gras. Folosește cu încredere șamponul uscat care te poate scăpa de excesul de sebum.
Îngrijirea pentru părul uscat
Părul uscat va avea nevoie de o hidratare de calitate prin spălarea o dată la 4-5 zile și obligatoriu folosirea unui balsam de păr, lăsat să acționeze cel puțin cinci minute. Nu uita să incluzi fructe și legume proaspete în meniul zilnic. Ține minte să-l protejezi de soare și de apa clorinată din piscine, masează frecvent pielea capului și evită cu orice preț tratamentele chimice.
Îngrijirea pentru părul mixt
Vei avea nevoie de două tipuri de îngrijire, una pentru vârfuri și una pentru scalp. Astfel, produsele pentru păr uscat se vor aplica doar la vârfuri, iar cele pentru păr gras doar la rădăcina. Se recomandă tăierea egală a vârfurilor despicate. Se poate folosi și un ser pentru păr.
Îngrijirea pentru părul drept
Sfaturile pentru îngrijirea părului drept includ spălarea nu mai des de două sau trei zile și folosirea unui șampon uscat între spălări deoarece tinde să devină gras destul de repede. De asemenea, vei avea nevoie de produse care să confere volum, precum un șampon pentru volum. Optează pentru tunsori lejere care dau părului un aspect mai voluminos. Pentru aranjare poți să folosești o spumă de păr sau un spray fixativ.
Îngrijirea pentru părul ondulat
Părul ondulat tinde să devină rebel, așadar provocarea va fi de a controla firele rebele fără a îngreuna părul. Încearcă să speli acest tip de păr mai rar și să folosești cu încredere șampoanele și balsamurile hidratante și o mască de păr o dată pe săptămână. La uscarea părului se recomandă folosirea unui difuzor și aplicarea unei creme de finisare când este uscat în proporție de 90%. Varfurile casante fiind o problmă comună, se recomandă folosirea unui serum pentru netezire.
Îngrijirea pentru părul creț
Îngrijirea părului creț presupune hidratarea din plin, deci folosește șampoane și balsam pentru hidratare și spume, creme și gel de păr pentru a adăuga control și definiție. După duș se recomandă folosirea unei perii umede pentru a descurca buclele, și apoi uscătorul cu un difuzor.
Îngrijirea pentru părul vopsit
Părul vopsit va avea nevoie de o îngrijire specială din start deoarece vopsirea constituie o agresiune a părului. Așadar, pentru îngrijirea părului vopsit va fi nevoie să folosești produse pentru păr profesionale pentru a-i proteja culoarea și a compensa deteriorarea lui. Se recomandă folosirea șampoanelor și balsamurilor pentru părul vopsit.
Îngrijirea pentru părul deteriorat și fragil
Părul acesta va necesita un tratament special format din produse hidratante, ce au rolul de a întări și reface firul de păr, precum șamponul reparator. Încearcă și folosirea măștilor de păr în tandem cu o cască de duș sau un prosop încălzit pentru îngrijirea părului deteriorat.
Îngrijirea pentru părul cu mătreață
Pentru această afecțiune, care nu este specifică doar scalpului uscat, ea putând fi prezentă și în cazul unui scalp gras, vei avea nevoie de o combinație de produse. Înainte de aplicarea șamponului antimătreață, vei vrea să folosești un exfoliant pentru scalp pentru a evita scalpul iritat sau pruriginos. Se recomandă evitarea tratamentelor chimice sau mecanice până la rezolvarea acestei probleme.
Îngrijirea împotriva căderii părului
Această afecțiune poate fi sezonieră sau doar un simptom al unor probleme ceva mai complexe, precum un dezechilibru hormonal sau lipsa de vitamine. De asemenea, poate fi un simptom al îngrijirii neadecvate a părului. Este indicată folosirea șampoanelor anticădere, precum și a tonicelor sau tratamentelor care stimulează și hrănesc scalpul.
Așadar nu dispera! Există o soluție pentru orice tip de păr și orice problemă. Trebuie doar să folosești produsele și tehnicile potrivite.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-morning-bathrobe-bathroom-4614/
Leave a Reply