pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Organizarea debaralei: 9 proiecte DIY
Debaraua, unul dintre spațiile aparent neproductive ale caselor noastre, este de fapt unul dintre spațiile căruia ar trebui să îi acorzi cel mai mare grad de importanță. Deși proiectată ca spațiu de depozitare, în mod constructiv îi poți atribui și alte funcțiuni, care să te ajute să eficientizezi și să fructifici și mai mult spațiul casei, ca ansamblu. Iată câteva idei de organizare a debaralei, dar și cateva sfaturi despre proiectele de tip DIY care vor scoate maximul din debaraua ta.
Debaraua- o cămară asemănătoare cu cea a bunicii
Dacă nu vrei să renunți la debara, în sensul transformării acesteia într-un spațiu util destinat amenajării cu mobilier, atunci îți poți crea aici o adevărată cămară plină cu bunătăți. Pentru că în general debaralele nu au dispuse rafturi și separatoare, ar trebui să iei în calcul achiziționarea unor etajere speciale, suficient de rezistente și de dure, care să susțină greutatea produselor alimentare pe care le vei stoca. Nu uita să cumperi și elemente de susținere, pe care să le pozeze pe perete cu ajutorul unei bormașini. La nevoie poți chiar să vopsești etajerele pentru a le oferi un aer rustic, sau poți merge și pe varianta de lemn nature, lăcuit.
În cămara cea nouă vei putea stoca un număr mare de produse, mai ales dacă vei folosi organizatoare și separatoare. Vei putea folosi rafturile de sus pentru stocarea dulcețurilor și a compoturilor, un alt raft va putea stoca pastele făinoase, făina sau pseudocerealele, alte etajere vor putea găzdui zarzavaturile, iar partea inferioară a cămării va putea stoca alimente uzuale sau legume care necesită întuneric și uscăciune pentru depozitare. Ceapa, morcovul sau cartofii, în cantități uzuale, vor putea fi stocate în cămară până la folosire.
Depozitarea articolelor pentru hobby-uri
Fie că îți place să pictezi sau să pescuiești, ori să coși sau să tricotezi, în debara îți poți organiza un adevărat sanctuar al materialelor necesare. Vei avea nevoie însă de un dulap sau de realizarea unui corp de mobilier care să te ajute să delimitezi lucrurile pe care le folosești. Poți încerca să realizezi rafturi pentru textile (fetru, mătase, lână), sau sertare elegante în care să îți pui vopselele și pensulele. Poți folosi organizatoare suprapuse pentru seturile de ață sau pentru orice articole de tip craft pe care le folosești în activitatea ta curentă.
Acest tip de depozitare a articolelor pentru hobby te va ajuta deoarece în acest fel spațiul locuinței nu va fi afectat de plăcerea ta de a lucra, iar ordinea îți va oferi o stare de bine. În plus vei ști mereu unde îți sunt lucrurile, deoarece vei avea tendința să le creezi un spațiu numai al lor, mereu același, care să te ajute astfel la o mai bună organizare.
Debaraua ca dressing elegant
Debaraua poate fi cel mai potrivit loc pentru un dressing, indiferent de mărimea acesteia. Practic, vei avea un spațiu personal în care vei putea stoca articolele vestimentare, încălțămintea și accesoriile, fără ca acestea să mai rămână la vedere. În dressingul tău vei putea crea spații pentru fiecare articol în parte folosindu-te de etajere sau chiar de articole de mobilier montate în debara. Pentru un aspect special și unic, dacă debaraua nu are uși sau dacă acestea sunt vechi, poți opta pentru uși culisante sau chiar pentru un model mai elegant de uși care să pună în valoare acest spațiu.
Poți crea rafturi pe toată înălțimea peretelui, având însă grijă la modul de organizare al articolelor vestimentare. O regulă nescrisă a organizării este aceea că trebuie să ai acces vizual la orice lucru, fără a fi nevoit să îl cauți. Din acest motiv, atunci când organizezi, adoptă modele simple de organizare a hainelor, pantofilor și accesoriilor, folosind organizatoare moderne și eficiente care să te ajute în demersul tău.
Un aspect important îl reprezintă calitatea aerului din aceste spații: poți evita mirosurile neplăcute folosind odorizantele special create pentru încăperile mici.
Debaraua- magazinul tău naturist
Unele produse necesită depozitarea în anumite condiții, în vreme ce altele pot fi mai permisive. Totuși când vine vorba despre suplimente alimentare și nutritive, despre produse bio sau despre produse naturiste, parcă înclinăm să le depozităm în spații speciale, păstrând astfel o organizare a acestora. Poți folosi debaraua ca loc de depozitare a acestor produse, deoarece aici ele vor întâlni condiții potrivite. Poți chiar să îți lărgești aria de produse, achiziționând ceea ce îți place, deoarece debaraua îți va oferi suficient spațiu pentru a face acest lucru. Va trebui să ai în vedere faptul că fiecare produs trebuie depozitat în funcție de tipul său, astfel încât să poți avea acces facil. Nu depozita sticlele pe rafturile superioare, ci pune la nivelul capului produsele de mici dimensiuni și cu greutate redusă, așa cum sunt suplimentele nutritive.
Poți construi singur cutii de depozitare din carton, pe care să le vopsești mai apoi sau poți recicla cutiile de pantofi, decorându-le prin tehnici speciale, cum ar fi tehnica decoupage. Vei avea astfel organizatoare unice și utile, care vor delimita perfect fiecare tip de produs. Pentru produsele care necesită scoaterea din ambalaj, cum ar fi caju, nuci, fulgi de ovăz, poți folosi borcane cu închidere ermetică. Pe acestea le poți achiziționa și le poți decora prin tehnica șervețelului sau prin pictură cu vopsea acrilică.
Debaraua- magazinul tău de cosmetice
Indiferent de sex, cu toții avem produse cosmetice preferate, pe care le folosim cu regularitate. Dacă spațiul băii sau modul de dispunere al mobilierului nu îți permit să depozitezi în baie produsele cosmetice, atunci debaraua se va dovedi a fi salvatoare. Dacă în casă locuiesc mai multe persoane, atunci vei putea crea câte un raft în debara pentru fiecare persoană în parte, etichetând polițele. Vei putea depozita astfel șampoanele speciale, gelurile de duș obișnuite, dar și produsele dermato-cosmetice sau de altă natură, dacă ai nevoie de anumite produse special create pentru o anumită nevoie a corpului tău. Spre exemplu, dacă tu folosești doar produse pentru păr creț, fără sulfați și silicon, vei putea să îți depozitezi produsele separat de șampoanele obișnuite, fără a-ți afecta în acest fel rutina de protejare a părului tău.
Dacă vrei ca debaraua să și spună ce anume depozitează în ea, atunci vei putea decora ușile, fie prin aplicarea unor stickere, fie prin vopsire, dând astfel și o notă jucăușă magazinului tău personalizat de produse cosmetice.
În debara ca în raionul de bebeluși
Numai cine nu are copii nu știe cât de adevărată este lupta pentru fiecare centimetru din casa ta. Un copil mic, mai ales la vârsta bebelușiei, are nevoie de un arsenal de lucruri pe care trebuie să le stochezi undeva separat de restul obiectelor, din considerente de igienă. Vei avea nevoie de o multitudine de cutii de scutece, tocmai pentru a nu fi nevoie să cumperi mereu cantități mici. Aceste cutii pot fi igienizate cu grijă și depozitate în debara, mai ales dacă aceasta a fost realizată după un model baby friendly.
Dacă vrei să transformi debaraua în spațiu de depozitare pentru lucrurile copiilor, atunci măsoară înălțimea cutiilor pe care le vei stoca, sau a obiectelor, pentru a afla în câte rafturi ar trebui să împarți suprafața pe înălțime. Mai apoi cumpără etajere colorate, cu modele pentru copii, sau aplică un autocolant tip nursery pentru a înviora spațiul. În oricare dintre cazuri însă, va fi nevoie să dezinfectezi foarte bine spațiul, dar și lucrurile depozitate acolo, pentru a fi sigur că totul este în parametri perfecți pentru utilizare în preajma copilului. Scutece, aleze, prosoape de baie, oliță, reductor, cântarul pentru bebeluși, scoica sau șampoane speciale, toate aceste lucruri pot fi stocate fără probleme în debara. Poți înfrumuseța și mai mult debaraua dacă pe ușile exterioare aplici modele cu desene animate, sau dacă în interiorul debaralei alegi spații și lucruri colorate, cutii de depozitare sau corpuri de iluminat specifice copiilor.
Depozitarea jucăriilor în debara
Uneori jucăriile copiilor pot ocupa mai mult spațiu decât te-ai aștepta, iar investiția în acestea nu te va lăsa să arunci din ele. Pentru a nu fi nevoit să donezi, să vinzi sau să arunci jucăriile, poți crea în debara un spațiu util în care să depozitezi jucăriile. Cumpără cutii de plastic, eventual transparente, sau etichetează-le pe cele la care nu ai acces din exterior. Mai apoi sortează jucăriile pe categorii, pentru a putea ști ce anume vei scrie pe etichete. Poți pune lego, păpuși, rochițe, mașinuțe, jucării STEM, roboți sau orice alt tip de jucărie în spațiu special creat, având astfel o evidență facilă la lucrurile copiilor. Poți încerca din când în când să rotești jucăriile oferind copiilor pe rând fiecare cutie, atunci când s-au plictisit, pentru a le readuce jucăriile mai vechi în atenție. Ei se vor bucura și vor învăța să se bucure mai mult de jucării, iar tu vei fi mulțumit că jucăriile sunt stocate în mod eficient, într-un spațiu special creat și destinat organizării lor.
Depozitarea articolelor de birou și a arhivei
Dacă în interiorul locuinței tale se află și spațiul tău de muncă, cu siguranță vei avea nevoie de un loc în care să depozitezi lucrurile de care ai nevoie pentru birou. Hârtia, imprimanta, tușul de rezervă, bibliorafturile și toată arhiva de documente, un eventual seif sau contractele de muncă, evidențele contabile, toate aceste documente trebuie să fie depozitate departe de micile accidente. Va fi nevoie să protejezi aceste lucruri, pentru a te asigura că atunci când vei avea nevoie de ele te vei putea folosi de sistemul tău de organizare pentru a le găsi mai ușor. Așadar, poți instala în debara rafturi pe roți sau dulapuri, ori rafturi metalice rezistente, care să poată stoca greutăți destul de mari. Formează-ți eventual și un sistem de etichetare sau de menționare a lucrurilor stocate, astfel încât să nu fii nevoit să cauți pentru mult timp lucrurile sau actele de care ai nevoie.
Biblioteca din debara
Dacă bibliotecile din apartamentul tău au devenit neîncăpătoare, sau dacă pur și simplu vrei ca debaraua să devină un spațiu de organizare dar și un element unic de design din casa ta, atunci poți organiza spațiul în consecință. Vei avea nevoie de rafturi mari din oțel, sau de corpuri modulare de lemn, capabile să susțină greutatea. De asemenea, va trebui să te gândești la folosirea separatoarelor pentru cărți, astfel încât să păstrezi o ordine printre volume. Poți decora acest spațiu folosindu-te de elemente naturale, sau poți opta pentru decoruri de basm, smulse parcă din poveștile poposite pe paginile cărților depozitate.
Debaralele pot avea forme și dimensiuni diferite și te poți lovi adesea și de anumite considerente constructive când vine vorba despre organizare. Nu uita însă că soluțiile există, drept pentru care trebuie doar să le găsești pe cele mai potrivite. Poți opta pentru un ajutor extern, cum ar fi sfatul unei persoane avizate, precum un arhitect sau un specialist în design interior. În acest fel vei ști cu siguranță dacă ideile tale de amenajare sunt potrivite și cum poți eficientiza și mai bine spațiul de care dispui.
Nu uita să ai în vedere și considerentele structurale, adică grija față de respectarea normativelor de siguranță în exploatarea construcției. Nu efectua modificări structurale, de tipul tăierii pereților și a armăturilor, fără a avea autorizație sau fără a discuta în prealabil cu un specialist.
Debaraua casei tale poate fi un spațiu pe care îl vei putea fructifica după bunul plac. Indiferent ce destinație va avea acest spațiu, vei vedea că ai posibilitatea oricând să transformi această zonă în ce vei dori tu, pe etape de vârstă, dezvoltare sau dorințe. Practic, vei vedea că debaraua va trece treptat de la un spațiu necesar, la un ansamblu decorativ cu tentă utilă, deoarece acestea sunt tendințele în prezent. Bucură-te așadar de exploatarea spațiului și fructifică la maxim fiecare centimetru al casei tale.
Leave a Reply