pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Curățenia în casă: cum să îngrijești mobila din lemn
Trebuie să faci un pic de curățenie în casă? Dacă da, nu uita de mobilier, pe care se văd imediat urmele de praf sau de murdărie. Deși mobila din lemn este alegerea optimă atunci când vorbim despre piese de calitate, stil și eleganță, îngrijirea sa merită atenție sporită.
Vrei să știi cum să îngrijești mobila din lemn astfel încât aceasta să-și păstreze aspectul intact cât mai mult timp? Iată ce ar trebui să știi:
- Curățarea mobilei
- Cu ce se scot petelele albe de pe mobilă?
- Cu ce se curăță mobila albă?
- Idei practice pentru îngrijirea mobilei din lemn
- Curățenia în casă: 3 produse recomandate pentru mobilă din lemn
- Îngrijirea mobilei din lemn: greșeli de evitat
Curățarea mobilei
Întreținerea obiectelor de mobilier din lemn pare dificilă, însă cu ajutorul unor produse de curățenie atent alese, patul, masa sau scaunele vor arăta mereu ca noi. Descoperă care sunt sfaturile de care poți să ții cont pentru a curăța mobila din lemn, PAL și MDF!
Cum se curăță mobila din lemn, PAL și MDF?
În ciuda rezistenței sale, mobilierul din lemn este pretențios atunci când vine vorba despre curățare și întreținere. Totuși, există sfaturi de care poți ține cont pentru o curățare impecabilă, fără prea mari eforturi.
Cum se curăță mobila din lemn?
Atunci când te apuci de curățenie și vrei să te bucuri de un mobilier din lemn impecabil, începe prin a șterge praful. Folosește de fiecare dată o lavetă uscată și moale sau un prosop din microfibră. În acest fel, te asiguri că nu zgârii suprafața din lemn.
Sunt ceva pete pe mobilier? Nu trebuie decât să folosești o soluție din apă călduță și săpun și scapi de ele. Înmoaie laveta în apă, stoarce-o bine și șterge petele. Nu uita: apa din abundență nu face bine lemnului!
Totodată, pentru a întreține și a proteja lemnul, folosește spray de curățare, care are în compoziție silicon sau o ceară, care oferă luciu obiectelor de mobilier. Evită produsele de curățare care conțin acetonă, alcool sau amoniac, fiindcă dăunează obiectelor din lemn. Mobilierul de lemn poate să se umfle din cauza umidității, așa că încearcă să menții o temperatură constantă în camerele cu astfel de piese. Temperatura nu trebuie să depășească 25 de grade C, iar obiectele de mobilier din lemn trebuie să stea departe de razele soarelui sau de sursele de căldură din locuință.
Cum se curăță mobila din PAL?
Un material la fel de popular pentru fabricarea mobilei este și PAL-ul, o placă aglomerată din lemn. PAL-ul se obține prin presarea bucăților din lemn tocate, care se lipesc între ele cu ajutorul unui adeziv.
Nu știi cum să cureți mobilierul din PAL? Poți să ai în vedere aceleași sugestii ca în cazul obiectelor din lemn. Laveta moale te ajută să cureți mobila fără să o zgârii. În ceea ce privește produsele de curățare din comerț, vei găsi spray-uri special concepute pentru PAL. Dacă sunt pete de pix, cerneală sau cariocă, trebuie să ștergi rapid suprafața cu un produs pe bază de ceară. Pentru petele dificile și vechi, poți să folosești o linguriță de bicarbonat de sodiu, pe care să o adaugi într-un pahar cu apă. Cu ajutorul unei lavete, șterge atent suprafața pătată.
Petele de grăsime de pe obiectele de mobilier din PAL pot fi șterse cu un produs de curățare a geamurilor, fără alcool sau amoniac (distrug lemnul). În ceea ce privește întreținerea PAL-ului, reține că și acesta este sensibil la diferențele de temperatură, așa că ar trebui să menții o temperatură constantă în locuință. Nu uita că PAL-ul este mai puțin rezistent decât lemnul!
Cum se curăță mobila din MDF?
MDF-ul se obține întocmai că PAL-ul, prin presarea bucăților de lemn tocate. Singura diferență este că lemnul este mai bine mărunțit înainte de presare în cazul MDF-ului. Acesta are o densitate mai mare și oferă o rezistență mai bună decât PAL-ul. Dacă ai în casă mobilier din MDF, șterge praful cu o lavetă moale și uscată, folosind produse specifice. Ulterior, poți să folosești o lavetă uscată, pentru a scăpa de pete. Ceara specială pentru lemn este potrivită și în acest caz.
MDF-ul este mai rezistent decât PAL-ul și se comportă mai bine atunci când este umiditate. De aceea, mobilierul din MDF poate fi integrat atât în baie cât și în bucătărie. Acesta poate fi vopsit dacă suprafața s-a zgâriat sau s-a deteriorat în timp.
Cu ce se scot petelele albe de pe mobilă?
Te ocupi de curățenia în casă și vezi pete albe pe mobilier? Primele gânduri sunt, cel mai probabil, cum au apărut și cum scapi de ele. Iată ce trebuie să știi:
- Petele albe pot fi plate sau în relief și nu trebuie confundatele cu petele de apă. De obicei, petele albe apar după ce pe mobilier au fost așezate obiecte fierbinți, fără suport de pahar sau o față de masă.
- Scapi de ele dacă acoperi pata cu o cârpă, peste care aplici aburii unui fier de călcat. Lasă fierul călcat deasupra cârpei pentru câteva secunde și strânge reziduurile rămase în urma aburului.
- Poți să folosești și un uscător de păr, pe care să-l îndrepți direct către pată, cu căldură la nivel mediu. După un minut, șterge pata cu o cârpă uscată.
- După ce ai aplicat aceste soluții, lăcuiește obiectul de mobilier. Va proteja materialul.
Cu ce se curăță mobila albă?
Atunci când vorbim despre întreținerea mobilierului, probabil te întrebi cu ce se curăță mobila albă. Deții piese albe de mobilier care au pete provocate de lichide? Folosește pudră de înălbire! Pune 2 linguri din acest produs într-un litru de apă caldă, până când se dizolvă complet. Înmoaie o cârpă în această soluție și freacă zona cu pete. Lasă soluția să acționeze pentru câteva minute și îndepărtează reziduurile.
Atunci când mobilierul de culoare albă se murdărește de vin sau alte pete colorate, curăță înainte să se usuce. Înmoaie zona prin pulverizarea apei și adaugă o cantitate redusă de apă oxigenată. Freacă porțiunea care are pete și vei vedea cum acestea dispar!
Idei practice pentru îngrijirea mobilei din lemn
Mobilierul din lemn oferă un farmec unic încăperii în care se află și rezistă zeci de ani, atâta timp cât este întreținut corect și cu regularitate. Din acest motiv, merită să investești în îngrijirea lemnului, pentru a preveni degradarea.
Șterge praful
Pentru un aspect optim al lemnului, praful trebuie șters regulat, cel puțin de două ori pe săptămână sau la nevoie. Poți să folosești o cârpă moale, înmuiată în apă călduță, pe care să o storci bine. Pentru părțile care sunt vopsite cu ulei, folosește un burete înmuiat într-un amestec de oțet și apă.
Repară zgârieturile
Mobilierul din lemn poate să sufere mici zgârieturi, însă nu trebuie să te îngrijorezi. De pildă, dacă te confrunți cu zgârieturi într-un finisaj cu rășină, trebuie să știi că acestea se vor estompa dacă aplici diluant. Pentru lacurile sintetice, șlefuiește cu grijă zgârieturile cu ajutorul hârtiei abrazive cu granulație mare. Ulterior, poți folosi ceară de mobilă, pentru a lustrui suprafața.
Estompează urmele
Urmele pot să apară pe lemn și dacă ai așezat un pahar cu apă fără să folosești un suport adecvat. Poți să îndepărtezi urmele cu ajutorul unei cârpe curate și uscate sau poți să le freci ușor cu puțină pastă de dinți. Șterge pasta imediat cu o cârpă înmuiată în apă și vei observa cum dispare.
Curățenia în casă: 3 produse recomandate pentru mobilă din lemn
Deși există soluții naturale pe care le poți folosi pentru a curăța și a întreține lemnul, nu uita de variantele profesionale! Specialiștii recomandă și soluții pentru curățat mobila din lemn, care să ofere acestui material un aspect plăcut, cât mai mult timp.
Spray-uri pentru lemn
Acestea sunt cele mai comune produse pentru îngrijirea suprafețelor din lemn. Au rolul de a curăța urmele, îndepărtează praful, oferă strălucire și elimină bacteriile și alergenii.
Șervețele umede pentru suprafețe din lemn
Aceste șervețele reprezintă soluția optimă pentru a îndepărta praful simplu și rapid. Îți vin în ajutor atunci când nu ai mult timp la dispoziție să cureți suprafețele și lasă un parfum plăcut.
Cremă pentru curățarea mobilierului
Există creme special concepute pentru a oferi lemnului un aspect ca nou. Mai mult, acestea protejează și hrănesc lemnul, căruia îi lasă o strălucire intensă. Le poți folosi regulat, ca să revitalizezi culoarea lemnului.
Îngrijirea mobilei din lemn: greșeli de evitat
Pentru a menține lemnul în condiții optime cât mai mult timp, încearcă să eviți aceste greșeli:
- Nu folosești fața de masă sau suporturile speciale pentru băuturi, reci sau calde. Aceasta este una dintre greșelile cel mai des întâlnite care afectează suprafețele din lemn. Evită și contactul cu markere sau stilouri care pot păta obiectele de mobilier.
- Nu testezi produsele de curățare a lemnului. Indiferent dacă folosești produse de curățare a lemnului realizate în casă sau soluții profesionale, testează-le pe o mică bucată din lemn înainte de utilizare. Astfel, în caz că nu sunt bune pentru mobila ta, efectele negative nu se vor observa pe întregul obiect.
- Așezi produse fierbinți pe obiectele din lemn. Fie că vorbim despre pahare, oale sau lumânări, aceste obiecte nu trebuie așezate direct pe mobilier, fiindcă pot lăsa pete și urme greu de îndepărtat.
Ține cont de aceste reguli de curățenie și te poți bucura de mobilierul din lemn cât mai mult timp!
Leave a Reply