pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Curățarea mucegaiului: cum scapi de petele din baie și din casă
Mucegaiul este o problemă întâlnită în multe locuințe, fiind o situație care necesită intervenția rapidă și sigură. Este vorba despre acele pete cenușii sau negre care apar, adesea, în colțurile băii, sau chiar în zona pereților camerelor, sub tâmplărie. Dacă și tu ai probleme cu mucegaiul și cauți soluții simple prin care să scapi de acesta, iată câteva.
Ce este mucegaiul?
Mucegaiul este, de fapt, o ciupercă microscopică, de culoare neagră, care apare, cu precădere, în zonele umede. Căldura joacă și ea un rol aparte, favorizând extinderea mucegaiului. Din acest motiv, zonele predispuse la apariția mucegaiului sunt băile și bucătăriile sau spațiile adiacente precum subsolurile, demisolurile sau mansardele.
Mucegaiul este inestetic, se răspândește prin spori și are tendința de a acapara suprafețe mari, într-un timp foarte scurt. Pe lângă faptul că este inestetic, mucegaiul poate aduce prejudicii sănătății, pentru că sporii creează un mediu nesănătos pentru organismul uman.
Cum apare mucegaiul?
Mucegaiul este într-o strânsă legătură cu igrasia, și, adesea, cele două lucruri sunt confundate. Igrasia este, fapt, mecanismul declanșator al apariției mucegaiului.
Pentru a înțelege mecanismul, ar trebui cunoscute câteva principii simple, cum ar fi, spre exemplu, migrarea apei în structura capilară a pereților din beton și zidărie. Ambele materiale, deși destul de compacte la o primă vedere, sunt materiale poroase. Din acest motiv, apa se infiltrează în structură, fiind vizibilă mai apoi pe pereții clădirilor ca niște pete umede la atingere. În unele cazuri, se poate observa chiar și apa, sub formă de mici picături, pe suprafața afectată.
Cum poate fi protejată clădirea de igrasie?
Este important să fie identificate din timp locurile prin care apa s-ar putea infiltra în capilaritatea betonului sau a zidăriei. În general, aceste zone se află fie în contact direct cu apa (terasele, băile sau acoperișurile neizolate), fie în contact direct cu solul, acolo unde clădirea nu are trotuare perimetrale și nici o hidroizolație care să protejeze construcția. Acest ultim caz este specific subsolurilor, demisolurilor sau a camerelor situate la parter, acolo unde, în special în zona geamurilor, pe peretele de sub glafuri, poate fi semnalată prezența mucegaiului.
O soluție în acest sens este hidroizolarea construcției, prin aplicarea unei membrane care să împiedice pătrunderea apei în capilaritatea betonului, membrană care ar trebui să fie, de preferat, în formă lichidă. Aceasta va avea rolul de a impermeabiliza clădirea sau zona pe unde apa ar putea pătrunde apa în zidărie.
Câte tipuri de mucegai există?
Mucegaiul nu e de un singur tip sau o culoare. De-a lungul timpului, au fost observate mai multe tipuri de mucegaiuri, care se deosebesc atât în funcție de caracteristicile deja enunțate, cât și în funcție de zona în care apar.
Cele mai frecvente tipuri de mucegai sunt:
Alternaria
Este un tip de ciuperci ascomicete ce pot determina reacții alergice destul de severe organismului uman, mai ales în cazul expunerii prelungite la ele. Acest tip de mucegai este, probabil, și cel mai răspândit, cel mai comun și cunoscut.
Cladosporium
Este un tip de mucegai pe care îl întâlnim, cel mai adesea, „ascuns” sub anumite lucruri, precum parchetul sau lambriul. În general, acest tip de mucegai se dezvoltă în zonele în care există umiditate, dar în care căldura menținută de un anumit element favorizează răspândirea și dezvoltarea sa. Aici, discuția se poate ramifica pentru că acest tip de mucegai găsește condiții propice atât la temperaturi ridicate cât și la temperaturi scăzute. De aceea, apare și nevoia de a interveni rapid pentru curățare și dezinfectare. În general chiar și textilele sunt afectate, mai ales dacă acestea sunt păstrate în condiții nepotrivite, neaerisite sau fără a fi în totalitate uscate.
Fusarium
Acesta este un tip de mucegai care apare, în general, pe alimente, din cauza depozitării acestora pentru prea mult timp, fie în căldură și umiditate mare, fie din cauza descompunerii normale a particulelor.
Indiferent de tipul de mucegai, este important ca acesta să fie foarte bine curățat, astfel încât zona să nu mai prezinte sensibilitate la apariția acestuia. În funcție de gravitatea situației, poți apela la substanțe potrivite, special create pentru curățarea mucegaiului, sau poți interveni asupra structurii peretelui în scopul uscării și a izolării, dacă acest lucru este neapărat necesar.
https://unsplash.com/photos/i0OuU0VRJn8
Ce probleme pot apărea din cauza mucegaiului?
Mucegaiul se extinde prin spori, care, de altfel, se transmit prin aer. Din acest motiv, o cameră în care există mucegai are un miros specific, de umed, un iz foarte deranjant, iar senzația poate fi resimțită cu ușurință la nivelul respirației. Deși ar putea părea inofensiv, cel puțin până la remedierea situației, mucegaiul poate avea implicații majore asupra sănătății. Iată câteva dintre problemele pe care le poți avea din cauza mucegaiului.
Alergie și strănut
Pentru că umiditatea unei camere cu mucegai este ridicată, se creează senzația de strănut. În realitate, strănutul nu este altceva decât răspunsul căilor respiratorii superioare, la influența sporilor. Mai exact, organismul încearcă, prin strănut, să elimine sporii. Doar că, de la strănut la o adevărată alergie nu este decât un pas. Organismul suportă cu dificultate prezența unor corpi străini în aerul respirabil și reacționează fie prin strănut, fie prin adevărate iritații și erupții ale pielii.
Tuse
Tusea, ca și strănutul, va încerca să protejeze corpul de influența factorilor străini. Totuși, dacă expunerea la mucegai este prelungită, tusea poate deveni supărătoare, seacă, destul de obositoare, lucru care determină apariția altor afecțiuni asociate problemelor cauzate de mucegai. În timp, tusea poate conduce la iritații puternice ale gâtului, greu de tratat și foarte sensibile la acțiunea micotică a mucegaiului.
Astmul
Sensibilitatea pulmonară poate fi acutizată de prezența mucegaiului, de aceea, microclimatul unei încăperi trebuie să fie unul potrivit. Mucegaiul trebuie eliminat în totalitate, fiindcă, în cazul astmului, acesta este foarte periculos, influențând negativ crizele respiratorii. Astmul este, din păcate, o afecțiune foarte dificilă, de aceea, în general, analizele includ și această sensibilitate.
Cum se curăță mucegaiul?
Mucegaiul este o ciupercă ce se extinde cu rapiditate, însă, ea poate fi eliminată destul de ușor, mai ales când știi cu ce ai de-a face. Există câteva metode foarte ușoare de a scăpa de mucegai, însă, pentru a le pune în practică, trebuie să înțelegi că predispoziția apariției trebuie evaluată și trebuie să acționezi în consecință.
Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a scăpa de mucegai și pentru a preveni reapariția acestuia.
Folosește produse speciale
În general, aceste produse sunt pe bază de clor sau de substanțe dezinfectante care pot ucide fungii. Este important nu doar să aplici o substanță de protecție ci și să cureți foarte bine locul pe care aplici. Din acest motiv, pașii ar trebui să includă întâi o curățare temeinică a zonei, o evaluare a acesteia, pentru a vedea gradul de afectare, uscarea foarte bună a suprafeței, de preferat naturală. Ultimul pas ar trebui să fie aplicarea produselor speciale pentru îndepărtarea mucegaiului.
Aerisește bine camera în care se află mucegai
Pentru că mucegaiul se formează în camerele cu o umiditate în general mare, este important să aerisești ori de câte ori este necesar sau poți. Aerisirea unei camere presupune un schimb cu exteriorul și egalizarea temperaturii din interiorul acesteia. Astfel, suprafețele sunt expuse la aer, și se elimină, astfel, umiditatea din interiorul peretelui.
Lasă lumina naturală să pătrundă în cameră
În general, lumina poate rezolva circa 50% din probleme, pentru că mucegaiul se dezvoltă cu rapiditate la întuneric și umezeală. Firește, dacă suprafețele sunt foarte afectate, lumina nu poate face mare lucru, însă ajută măcar la aerisire. Poți scoate hainele afectate sau obiectele de mobilier sau orice alt lucru afectat de mucegai, iar pentru zona pereților folosește clor și produse speciale pentru curățarea și eliminarea mucegaiului.
Nu usca hainele în cameră
Una dintre principalele situații care duce la apariția mucegaiului este uscarea hainelor în interiorul locuințelor. Mucegaiul se formează ca urmare a condensului format, pentru că vaporii de apă condensați după uscarea hainelor rămân în aer și se depun pe suprafața pereților. O dată ajunși acolo, vor forma condensul, igrasia, iar mucegaiul nu va întârzia să apară. Chiar și în ipoteza unei camere foarte bine aerisite, mucegaiul tot se va forma dacă usuci hainele în locuință. Soluția cea mai bună? Apelează la un uscător sau scoate hainele în aer liber.
Aerisește spațiile umede cât mai des
Încăperile care ar trebui aerisite cel mai des sunt băile și bucătăriile, deoarece aici nivelul de abur este semnificativ. Este nevoie ca aerisirea să se facă frecvent, tocmai pentru a nu permite vaporilor de apă să poposească pe suprafața pereților. Aerisirea după duș și baie dar și după prepararea meselor este foarte importantă, pentru că aburul afectează structura pereților, favorizând apariția mucegaiului. Pentru baie poți folosi ferestrele de aerisire, care în ciuda unor dimensiuni relativ mici (de exemplu 60x60 cm) chiar pot face diferența la nivel de schimbare a temperaturi, de aerisire și de prevenire a apariției mucegaiului. Pentru bucătării este importantă folosirea hotelor sau deschiderea gemurilor în timpul preparării mâncărurilor, tocmai pentru a elimina surplusul de umiditate din cameră.
Folosește un dezumidificator
Atunci când aerul într-o încăpere este prea uscat, este folosit un umidificator de aer. În sens invers, atunci când într-o cameră avem o umiditate foarte mare, peste 55-60%, este necesară utilizarea unui dezumidificator. Acesta va avea rolul de a usca aerul, astfel încât vaporii de apă să se evapore înainte de a condensa. Umidificatoarele moderne au funcții speciale, măsoară automat umiditatea dintr-o cameră și își pot realiza singure setările, astfel încât să echilibreze nivelul de umiditate permis, atât pentru organismul uman cât și pentru cameră sau locuință.
Mucegaiul poate fi o reală problemă și, din acest motiv, este important să ai întotdeauna în vedere aceste sfaturi, ca să poți preveni apariția sporilor. Este indicat ca în timpul unui an, de cel puțin două ori pe an, cu recurență de șase luni, să curățați temeinic suprafețele expuse și să le dezinfectezi folosind produse specifice. În acest fel, asigurați suprafețele la nivel estetic sau din punct de vedere al curățeniei, și vă asigurați și propria sănătate, fiindcă mucegaiul are implicații asupra sistemului respirator. Gata cu mucegaiul, este timpul să începeți un program special în trei pași de prevenție împotriva lui: curățare, verificare, asigurare.
Surse foto:
https://unsplash.com/photos/0lXQ_5lxEDA
https://unsplash.com/photos/i0OuU0VRJn8
Leave a Reply