pentru a afla primul despre promoții sau
ce produse noi avem în stoc
Cum depozitezi corect alimentele pentru prospețime îndelungată?
A păstra alimentele corect înseamnă a menține caracteristicile organoleptice (gust, miros, aspect, consistență) și nutriționale ale acestora cât mai mult timp posibil, iar consumul să fie în totală siguranță, chiar și după o perioadă mai lungă de timp.
O depozitare adecvată presupune atenție asupra riscului biologic, adică proliferarea microorganismelor în alimente care pot provoca intoxicații, infecții sau otrăviri. Dezvoltarea microbiană este de fapt favorizată de condițiile de temperatură, umiditate și timp. Frigiderul și congelatorul servesc tocmai pentru a reduce activitatea microorganismelor sau a proceselor chimice care degradează alimentele.
Prin urmare, când ajungi acasă după ce ai făcut cumpărăturile, ai trei tipologii de alimente de depozitat:
- alimente neperisabile: pot fi păstrate la temperatura camerei (paste, pâine, leguminoase, conserve);
- alimente perisabile: trebuie conservate în frigider și consumate în câteva zile (produse proaspete și crude);
- alimente congelate: acestea trebuie păstrate în congelator până în momentul în care sunt consumate.
Află mai jos practicile și metodele de organizare pentru a depozita aceste alimente în locurile adecvate și anume: cămară sau dulap, frigider și congelator.
Ce este regula FIFO (First In, First Out)?
În primul rând, este important să depozitezi imediat cumpărăturile și să consumi mâncarea în conformitate cu regula „primul intrat - primul ieșit”: mâncarea cumpărată înainte trebuie consumată mai întâi.
Este bine să eviți consumul produselor nou achiziționate atunci când există altele în frigider sau cămară de mai mult timp; în acest fel, de fapt, riști să le faci să expire.
Deci, este recomandat să pui alimentele nou achiziționate în spatele sau sub cele pe care le ai deja: acest lucru facilitează consumul de produse în conformitate cu data de expirare și îți permite să ai la îndemână alimentele care expiră mai devreme.
„A se consuma până la” vs. „A se consuma de preferință înainte de”
Pentru a depozita cumpărăturile și a consuma alimentele în conformitate cu regula FIFO, trebuie să înțelegi clar care este diferența dintre:
- data expirării - prezentă pe etichetele produselor perisabile prin cuvintele „A fi consumat până la”, care reprezintă limita de timp în care produsul trebuie consumat. De exemplu, laptele proaspăt pasteurizat are o dată de expirare de 5 zile de la ambalare și din motive de sănătate și igienă nu trebuie consumat după această dată. Același lucru este valabil și pentru ouă, a căror dată de expirare este de 28 de zile după data depunerii;
- termenul minim de consum - prezent pe etichete prin cuvintele „A fi consumat de preferință înainte de”; acest lucru indică faptul că produsul, dincolo de data raportată, și-ar putea schimba unele caracteristici organoleptice precum gustul, dar poate fi consumat fără riscuri pentru sănătate într-un timp relativ scurt.
Cum se păstrează alimentele neperisabile?
Alimentele neperisabile trebuie depozitate în cămară sau dulap; acestea trebuie să fie spații reci, întunecate, lipsite de căldură și umiditate.
Unele dintre aceste produse, odată deschise, trebuie introduse în frigider. În acest caz, trebuie să citești cu atenție informațiile de pe etichetă și să încerci să consumi produsul într-un timp scurt.
Alte sfaturi practice:
- utilizează recipiente etanșe pentru a depozita alimente ce nu pot fi resigilate; își vor păstra prospețimea pentru mai mult timp;
- șterge partea superioară a cutiilor cu hârtie absorbantă pentru a preveni posibila contaminare a conținutului la deschidere;
- păstrează sticlele de apă și ulei departe de sursele de lumină și căldură, într-un loc răcoros, uscat și curat.
Cum se păstrează alimentele perisabile?
Alimentele perisabile trebuie păstrate în frigider. Iată 9 reguli pentru utilizarea corectă a acestuia:
1. Curăță frigiderul în mod regulat
Pentru o depozitare adecvată, frigiderul trebuie să fie curat. De fapt, bacteriile proliferează foarte repede pe suprafețele interne, iar alimentele pot intra în contact cu pereții frigiderului.
Prin urmare, trebuie să îl cureți periodic (cel puțin o dată pe lună), folosind produse de curățare specifice, oțet sau bicarbonat.
2. Verifică temperatura din interiorul frigiderului
Este important să amplasezi frigiderul departe de sursele de căldură (cum ar fi un cuptor sau un radiator) și să te asiguri că temperatura internă rămâne în jur de 4-5°C (pe raftul central). Poți controla temperatura verificând afișajul sau, alternativ, plasând termometre pentru frigider pe diferite rafturi și compartimente.
În plus, pentru a menține temperatura constantă, ușa nu trebuie deschisă foarte des sau ținută deschisă pentru prea mult timp.
3. Nu stoca prea mult în frigider
Evită supraîncărcarea frigiderului cu prea multe alimente: aerul rece trebuie să poată circula liber în jurul alimentelor. Dacă nu există suficient spațiu între produse, aerul nu va putea circula și distribuția corectă a temperaturii va fi împiedicată.
4. Așează fiecare aliment la locul potrivit
Frigiderul trebuie păstrat la o temperatură medie de 4°C. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că temperatura din interiorul frigiderului variază în funcție de rafturi și zone: cel mai rece punct este raftul de jos, deasupra sertarului iar cel mai puțin rece este ușa frigiderului.
Prin urmare, este necesar să poziționezi alimentele în funcție de temperaturile diferite ale frigiderului pentru o conservare optimă, și anume:
- rafturile înalte (6-8°C) și rafturile centrale (4-5°C) pentru ouă, produse lactate, deserturi pe bază de creme și smântână, mâncare care trebuie păstrată la frigider după deschidere, mâncare gătită;
- rafturile joase (0-2°C) pentru carne și pește. Peștele trebuie consumat în decurs de 24 de ore. Carnea are timpi de depozitare diferiți în funcție de tipul de tăiere și compoziție: trebuie consumată în 24 de ore dacă este tocată, în 48 de ore dacă este pui sau curcan, în termen de 3 zile în cazul mezelurilor neambalate și a cărnii proaspete în general;
- sertarul (7-10°C) pentru legume și fructe, alimente care nu pot fi aduse la temperaturi prea scăzute, dar care sunt foarte perisabile, deci trebuie consumate cât mai repede posibil;
- ușa (10-15°C) destinată produselor care necesită doar o refrigerare ușoară (de exemplu, băuturi răcoritoare, unt).
5. Nu depozita produse expirate
Pentru a evita consumul accidental de alimente dăunătoare, este bine să nu păstrezi produse expirate în frigider. De fapt, este esențial să verifici de fiecare dată eticheta atunci când scoți produsul din frigider.
6. Selectează alimentele de refrigerat
Unele alimente nu trebuie refrigerate, dimpotrivă, ar putea fi deteriorate. De exemplu, fructele exotice și citricele pot deveni amare dacă sunt menținute la temperaturi prea scăzute. Fructele și legumele care nu au ajuns încă să se coacă trebuie păstrate, de asemenea, la temperatura camerei.
7. Nu depozita mâncare caldă în frigider
Mâncarea gătită trebuie să fie complet rece înainte de a fi introdusă în frigider. În acest fel, eviți condensarea și creșterea bruscă a temperaturii, care ar putea deteriora celelalte alimentele.
8. Separă alimentele
Alimentele crude trebuie separate de alimentele gătite sau gata de consum - evită să le păstrezi chiar și pe același raft în frigider. În acest fel, reduci riscul ca microorganismele prezente în cele crude să fie transferate în alimentele gătite sau gata pentru consum.
De fapt, este vorba de contaminare încrucișată atunci când există o trecere directă sau indirectă a microorganismelor patogene de la alimentele contaminate la alte alimente. Contaminarea încrucișată este una dintre principalele cauze ale intoxicației alimentare și este cauzată adesea de plasarea greșită a alimentelor în frigider.
9. Utilizează recipiente curate și închise
Este întotdeauna bine să păstrezi alimentele în ambalajul original, deoarece acestea indică data de expirare și informații utile pentru depozitare.
Alimentele preparate trebuie depozitate în recipiente curate, cu capace; acestea trebuie ținute detașate de peretele din spate al frigiderului, care este o zonă umedă în care se creează condens.
De asemenea, poți folosi folia din plastic sau din aluminiu. În cazul foliei transparente din plastic, acordă atenție indicațiilor de pe etichetă - unele ar putea să nu fie adecvate (vezi alimente bogate în grăsimi). Pe de altă parte, în cazul foliei din aluminiu, este mai bine să eviți contactul cu alimente prea acide sau foarte sărate, care ar elibera atomi de aluminiu și ar modifica proprietățile nutritive.
Cum se păstrează alimentele congelate?
În primul rând, este necesar să faci distincția dintre congelare rapidă si congelare lentă.
Ce este congelarea rapidă?
Este o tehnică specială de congelare, în principal la nivel industrial, care îndeplinește anumite cerințe: cu pachetul închis, este necesar să se atingă -18°C în centrul alimentelor în 4 ore și menținerea acestei temperaturi până la vânzare. Avantajul congelării rapide este că structura alimentelor nu este deteriorată, deoarece cristalele de gheață care se formează în interiorul alimentelor sunt mici.
Ce este congelarea lentă?
Constă în scăderea temperaturii la câteva grade sub zero, așa cum se face de obicei acasă, în cazul congelatorului. La îngheț, cristalele de gheață care se formează sunt mai mari și afectează mai mult structura alimentelor, provocând pierderea de lichid în momentul decongelării.
Congelarea lentă a unui aliment nu distruge microorganismele, ci doar încetinește activitatea și proliferarea lor. Din acest motiv, cel mai bine este să nu congelezi din nou alimentele care au fost congelate deja, ci să le gătești și să le consumi în 24 de ore.
De asemenea, ca toate produsele alimentare, alimentele congelate au data de expirare. Durata depinde de tipul alimentelor, de compoziția lor (în special de cantitatea de apă și grăsimi) și de temperatura pe care o poate atinge congelatorul: un congelator care atinge -30°C va putea păstra mult mai mult produsele decât unul care atinge doar -10°C.
Sfaturi practice
- verifică periodic funcționarea congelatorului, care ar trebui să aibă în mod ideal o temperatură de aproximativ -18°C;
- păstrează congelatorul curat, fără a-l supraîncărca, pentru a asigura circulația aerului și uniformitatea temperaturii;
- decongelează-l periodic - înghețul poate acumula murdărie sau poate împiedica închiderea congelatorului și, prin urmare, corecta funcționare.
- imediat după ce ai cumparat alimente congelate, pune-le rapid în congelator;
- dacă data de expirare a trecut sau dacă ai îndoieli cu privire la timpul petrecut în congelator, este mai bine să nu consumi alimentele;
- pentru a congela alimentele preparate acasă, așează-le în porții mici în recipiente curate sau pungi de unică folosință, pe etichetă indicând numele alimentelor conținute și data congelării; nu există reguli precise de conservare, dar în general este bine să nu depășești 6 luni, ținând cont de faptul că alimentele grase se alterează mai repede.
Leave a Reply