Amenajarea biroului de acasă: ce obiecte nu trebuie să-ți lipsească?

Amenajarea biroului de acasă: ce obiecte nu trebuie să-ți lipsească?

În condițiile în care, din ce în ce mai multe companii au îmbrățișat trendul actual de work from home, sufrageriile, dormitoarele sau chiar balcoanele noastre au devenit adevărate spații de birouri, în loc de zone destinate exclusiv relaxării și voii bune. Nu vom discuta dacă această schimbare este una de bun augur sau nu, cert este că va fi nevoie să ne adaptăm la noul normal. 

Dacă vrei să ai o experiență plăcută de lucru la domiciliu, trebuie să te asiguri că ți-ai amenajat biroul de acasă într-un mod optim și că ai la dispoziție tot ce aveai și la serviciu. Urmează ghidul nostru, pentru a afla cum poți face asta! 

 

Reguli de care să ții cont când amenajezi un birou acasă 

Chiar și amenajarea unui birou trebuie să respecte anumite reguli, dacă vrei să fii cu adevărat productiv. Vom începe, așadar, cu încăperea care va fi aleasă pentru birou, în funcție de specificul muncii tale. Ai de ales, în general, între living, dormitor, balcon sau chiar hol. Ideal este să alegi un loc în care să te poți bucura de liniște, lumină naturală și, nu în ultimul rând, de confort. 

În eventualitatea în care alegi să poziționezi biroul în camera de zi sau în dormitor, încearcă, pe cât posibil, să alegi piese de mobilier care să se integreze în designul camerei. Ai grijă să orientezi biroul spre fereastră și montează câteva rafturi sau o etajeră pentru spații de depozitare. 

Nu uita că, în afară de un loc în care să-ți poți desfășura activitatea de zi cu zi, biroul, fie el și la domiciliu, trebuie să-ți ofere condiții propice de muncă dar și inspirație și oportunitatea de a te relaxa între sarcini. Încearcă, pe cât posibil, să delimitezi zona biroului de restul încăperii, mai ales, dacă vorbim despre living. Mintea are nevoie de semnale externe pentru a se convinge că acesta este un spațiu de lucru. Prin urmare, optează pentru tapet, pentru a da un aer office, sau o bibliotecă în care să-ți depozitezi bibliorafturile cu documente. 

Încearcă să găsești un birou care să fie potrivit pentru jobul pe care-l practici, dar, în același timp, să se armonizeze cu stilul camerei unde vei lucra. Cel mai probabil, vei duce în camera respectivă și câteva electronice, precum monitoare sau un calculator/laptop, deci, alege un birou lung, cu sertare.  Poți opta și pentru un birou mic, dacă spațiul nu-ți permite unul mai încăpător, și poți adăuga alte spații de depozitare precum corpuri suprapozabile sau polițe. Un birou minimalist poate face minuni pentru cei care nu vor să încarce spațiul din cameră în mod inutil și caută idei de amenajare birou modern. Dacă vrei să economisești și mai mult spațiu, nu uita că există și mobilă de living cu birou încorporat!

Nu uita nici de scaun, obiectul de mobilier de care depinde în mare parte și confortul și starea de sănătate. Scaunul de birou trebuie să fie confortabil, ergonomic și reglabil. 

Așa cum spuneam și mai sus, vei avea nevoie de lumină pentru mai multă productivitate, așadar, nu ezita să achiziționezi și corpuri de iluminat, mai ales, dacă nu te poți bucura de o încăpere foarte luminoasă. Ochii tăi îți vor mulțumi! Pe cât posibil, încearcă să alegi perdele și draperii în nuanțe deschise pentru a aduce un plus de personalitate spațiului de lucru și pentru a crea o atmosferă aerisită dar care să nu distragă atenția. 

Dacă tot am vorbit despre culori, nu trebuie să uităm că acestea sunt deosebit de importante și punct de vedere estetic și practic, pentru că pot influența starea de spirit. Mizează pe alb, negru, crem și gri pentru amenajarea biroului de serviciu. Pentru mai multă vitalitate, le poți combina cu accente de verde, albastru, galben sau chiar roșu și portocaliu, pentru un plus de inspirație. 

Nu în ultimul rând, nu uita că poți personaliza spațiul cu decorațiuni și obiecte care să-ți amintească de confortul propriului cămin. Plantele sau lumânările parfumate pot fi integrate cu succes în majoritatea designurilor. 

Idei de amenajare a biroului acasă în funcție de spațiul ales

Dacă ai câteva idei de amenajare birou, dar, nu știi încă unde să-l poziționezi, iată câteva idei de amenajare, în funcție de cameră. Poate, vezi ceva ce-ți place! 

 

Amenajarea unui birou în living 

birou in living

 

De obicei, în camera de zi, vei avea doar un colț liber pentru amenajarea biroului, dar, uneori, și acest spațiu poate fi suficient. Așa cum am menționat și mai sus, este de preferat ca biroul să se integreze în designul camerei alături de bibliotecă, etajere, masa de cafea și celelalte. Asta nu înseamnă că trebuie să fie exact aceeași nuanță. Dacă vrei să delimitezi spațiul de lucru, poți păstra stilul, dar, schimba complet culoarea biroului! Adaugă un covor în zona de conversație pentru a delimita clar spațiul de lucru de cel de relaxare. 

În cazul în care camera este într-adevăr mică, precum cele de la bloc, optează pentru amplasarea unui birou îngust în colțul încăperii.

 

 

Amenajarea unui birou în dormitor

birou in dormitor

 

Probabil, va fi ceva mai dificil să integrezi un birou în dormitor, dar, categoric nu va fi imposibil. Dacă locuiești într-un apartament cu trei sau patru camere, ești un norocos!  Poți transforma unul dintre dormitoare în spațiul de lucru. Poți înlocui patul cu o canapea extensibilă și poți folosi șifonierul drept spațiu de depozitare pentru diversele elemente de birotică și papetărie

În cazul în care nu beneficiezi de o cameră în plus și trebuie să te organizezi într-un dormitor și așa restrâns, cel mai probabil, vei opta pentru amenajarea biroului la geam. Astfel, vei avea parte de lumină naturală din abundență și vei obține senzația de spațiu deschis de fiecare dată când privești pe fereastră. 

 

Amenajarea unui birou în balcon 

birou in balcon

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, balconul e folosit drept spațiu de depozitare, cu puțin efort, mai ales, dacă este închis, poate fi transformat cu succes în birou. Cel mai probabil, îți vei așeza piesele de mobilier pe unul dintre pereții liberi sau, de ce nu, chiar în fața geamurilor. Un simplu blat s-ar putea să fie suficient, în funcție de nevoi. 

În cazul în care balconul este separat de restul încăperii, poți să-i dai un design diferit de cel al camerei principale pentru a delimita spațiul de muncă și pentru a-i conferi mai multă personalitate. 

 

Amenajarea unui birou pe hol 

birou pe hol

 

Cel mai probabil, ai recurs la amenajarea unui birou în hol din lipsă de spațiu în alte camere. Astfel de soluții ingenioase vor funcționa mai ales la casă, acolo unde spațiul ceva mai mare va permite asta. Așadar, vei scăpa de nevoia de a folosi o cameră în acest sens. Optează pentru piese de mobilier care să ocupe cât mai puțin spațiu, de pildă, birouri încastrate în mobilă sau etajere suspendate cu blat de birou.

 

Amenajarea unui birou în mansardă 

birou in mansarda

O altă soluție potrivită pentru cei care se confruntă cu probleme legate de spațiu este reprezentată de amenajarea biroului în mansardă. Chiar dacă podul nu este locuit, cel mai probabil, fiind folosit pentru depozitare, cu unele investiții poate fi transformat într-un birou veritabil. 

Vei avea parte și de liniște și de o iluminare superioară, după ce îl amenajezi așa cum trebuie. Înainte de a face planul trebuie să testezi rezistența podelei, să montezi ferestre pentru iluminare și ventilație, să instalezi cabluri de internet și de curent. Nu uita să vopsești pereții în nuanțe cât mai deschise și să pui biroul în zona cel mai puternic luminată.  

Obiecte esențiale pentru dotarea biroului de acasă

Chiar dacă ai ales zona potrivită pentru amplasarea biroului, ai vopsit pereții, ai achiziționat toate obiectele de mobilier necesare și ai deja în minte și câteva decorațiuni potrivite, nu înseamnă că treaba ta s-a terminat. Așa cum am menționat și în deschiderea articolului, pentru a putea fi productiv, vei avea nevoie de toate facilitățile de la biroul companiei. Astfel, pe lista accesoriilor de birou uzuale trebuie să se regăsească și: 

Dacă te-ai asigurat că regulile de mai sus sunt respectate, că ai ales foarte bine spațiul pentru birou și ți l-ai echipat corespunzător, va fi o plăcere să muncești de la domiciliu. Ai grijă, s-ar putea să te obișnuiești atât de tare încât să nu mai vrei să revii la birou. 

 

Share

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *