Curățarea pensulelor de machiaj: top sfaturi pentru evitarea bacteriilor

Curățarea pensulelor de machiaj: top sfaturi pentru evitarea bacteriilor

Igiena accesoriilor pe care le folosim pentru aplicarea produselor de machiaj influențează într-o mare măsură sănătatea și aspectul tenului nostru. Este și cazul pensulelor, pe care le utilizăm deseori pentru dispunerea uniformă a fondului de ten, a pudrei sau a fardului de obraz, dar și pentru machiajul ochilor, al sprâncenelor și al buzelor.

Află din acest ghid recomandări pentru curățarea pensulelor de make-up și descoperă top sfaturi pentru a evita răspândirea bacteriilor pe față!

De ce este importantă igienizarea pensulelor de machiaj

Pensulele și bureții de machiaj sunt accesorii esențial pentru obținerea unui make-up impecabil, indiferent că preferi stilul natural sau mai strident. Este extrem de important să păstrezi igiena riguroasă a acestora, tocmai pentru a evita apariția coșurilor și a altor afecțiuni ale tenului.

Pensulele de machiaj colectează în firele lor sebum, praf, celulele de piele descuamate și resturi de produse cosmetice. Toate acestea favorizează apariția bacteriilor care, odată ce au luat contact cu fața la refolosirea pensulelor necurățate în prealabil pot provoca o mulțime de probleme pentru pielea ta. Studiile clinice efectuate pentru a observa exact ce conțin aceste pensule murdare de machiaj au atestat prezența Staphylococcus Aureus printre organismele identificate. Acesta stafilococ poate cauza dermatită atopică, dar și multe alte infecții la nivelul organismului. De exemplu, pensulele murdare folosite la machiajul ochilor pot determina apariția conjunctivitelor și a alergiilor oculare.

Totodată, o pensulă de machiaj încărcată de produs și utilizată zilnic fără a fi curățată împiedică aplicarea uniformă a produselor cosmetice pe piele.

Cum spălăm pensulele de machiaj și beauty blenderele

Pensulele - la fel ca burețeii de make-up, folosiți pentru anticearcăn și fondul de ten - pot fi spălate cu ușurință acasă folosind săpun antibacterian lichid și apă caldă (chiar fierbinte). Un pont util, care va preveni deteriorarea pensulelor în ciuda utilizării lor îndelungate este să adaugi peste săpun și puțin ulei de măsline. Grație proprietăților sale, acesta va menține hidratarea perilor. La fel de bine funcționează însă și un săpun lichid special pentru pensule.

Iată, pas cu pas, ce presupune spălarea corectă a pensulelor:

  • Udă firele de păr ale pensulelor cu apă caldă.
  • Pune în căușul palmei săpun lichid și apoi masează palma în zona respectivă cu ajutorul pensulelor.
  • Clătește perii cu apă curată, caldă.
  • Scutură bine pensulele, pentru ca apa în exces să fie eliminată.

Ca alternative ale săpunului bacterian lichid poți folosi și oțet, alcool izopropilic, apă micelară sau chiar detergent de vase.

Curățarea pensulelor cu peri sintetici

Pensulele cu perii sintetici sunt ideale pentru aplicarea produselor cremoase sau uleioase, cum ar fi rujul, glossul, tușul de pleoape, anticearcănul sau fondul de ten. Pentru a dizolva uleiul și pigmentul, e necesară folosirea unui tonic pe bază de alcool; apa micelară sau spirtul sunt variante pe care le poți alege în acest caz. De asemenea, pensulele cu peri sintetici pot fi curățate și cu șampon ori săpun cu pH neutru.

Curățarea pensulelor cu peri naturali

Cele mai multe dintre pensulele bogate, utile în aplicarea pudrei, la pigmentarea pomeților sau la realizarea conturing-ului sunt realizate din peri naturali. Acestea se curăță mai întâi cu un demachiant, pentru a elimina pigmentul de culoare, după care se poate folosi un șampon delicat sau un săpun. Te poți asigura că sunt curate atunci când apa care curge din ele este perfect transparentă și nu mai este colorată.. Înainte de ultima clătire, dezinfectează-le cu puțin spirt.

Cât de des trebuie să curățăm pensulele

Pensulele de calitate pot rezista chiar și ani de zile, însă este important să igienizezi constant pentru a le putea folosi în condiții sigure pentru tenul tău și pentru a-ți oferi cele mai bune rezultate în aplicarea produselor de make-up. În principiu, curățarea pensulelor de machiaj trebuie să se facă zilnic pentru a elimina bacteriile, iar o dată pe săptămână se recomandă o curățare mai atentă.

Curățarea zilnică a pensulelor

Recomandat este ca pensulele de machiaj să se curețe după fiecare utilizare. Poți găsi în comerț diverse produse dedicate (numite brush cleaners) care se pulverizează pe perii pensulelor, dezinfectându-i. Deși poți opta pentru soluții antibacteriene disponibile în diverse forme și recipiente, cele mai practice sunt cele spray. Este suficient să pulverizezi 2, 3 pufuri pe perii pensulelor, iar mai apoi să îi ștergi cu un șervețel pentru a înlătura surplusul de produse de make-up.

De asemenea, ca alternativă poți să folosești și ulei esențial de ceai care are o acțiune similară cu cea a unui brush cleaner și care oferă pensulelor un miros plăcut.

Curățarea săptămânală a pensulelor

Dacă pentru curățarea zilnică a pensulelor de machiaj sunt suficiente spray-ul antibacterian și câteva șervețele, pentru o curățare mai temeinică a acestor accesorii vei avea nevoie de șampoane dedicate. În lipsa acestora poți folosi și un șampon cu formulă delicată, cum ar fi cele pentru bebeluși. Săpunul de Marsilia este și el foarte bun pentru a spăla pensulele.

Indiferent de produsul ales pentru curățarea pensulelor, urmează câțiva pași simpli:

  • Curăță fiecare pensulă scuturând perii înainte și înapoi în apa în care ai adăugat șampon sau săpun. Îți recomandăm următorul produs de la Douglas special creat pentru întreținerea pensulelor;
  • Freacă ușor pensulele pentru a se forma spuma;
  • Șterge și mânerele pensulelor folosind o cârpă moale, umedă;
  • Clătește pensulele cu apă călduță pentru a elimina săpunul.

Uscarea corectă a pensulelor de machiaj

După ce ai clătit foarte bine pensulele, acestea trebuie stoarse folosind un prosop absorbant și curat. De preferat este să alegi un prosop pufos, care va elimina rapid excesul de apă din perii pensulelor.

De asemenea, trebuie să ai grijă ca pensulele să fie poziționate pe orizontală sau agățate cumva astfel încât perii să fie îndreptați către podea. În acest mod, apa nu se va prelinge în zona în care mânerul de lemn este atașat de partea metalică. Este important să protejezi această parte a pensulei de umiditate, pentru a nu se dezlipi.

Alături de pensulele de machiaj, nu uita să cureți și portfardurile, dar și cutiile și sertarele în care păstrezi pensulele și produsele de make-up.

Semne că ai nevoie de pensule de machiaj noi

Oricât de multă atenție ai acorda îngrijirii accesoriilor pe care le utilizezi frecvent pentru a te machia, nici chiar pensulele de calitate nu vor putea fi folosite ani la rând. Există mai multe semnale care te avertizează că este cazul să îți achiziționezi noi pensule de make-up. Așadar, dacă:

  1. Perii pensulelor au devenit aspre, deși sunt realizați din păr natural, ar trebui să te gândești să cumperi unele noi.
  2. Perii încep să cadă.
  3. Părul pensulelor a prins un miros neplăcut este cazul să le înlocuiești.

Totodată, specialiștii recomandă ca pensulele să nu fie utilizate mai mult de 4-5 luni, în funcție și de rezistența lor.

Dacă vrei să achiziționezi pensule de machiaj calitative, la prețuri accesibile verifică oferta noastră de produse. Pe importdirect.ro, în categoria de produse pentru ten, îți punem la dispoziție o gamă variată de pensule de machiaj premium, printre care și:

  • Pensule pentru aplicarea fondului de ten
  • Pensule pentru estompare
  • Pensule pentru definirea sprâncenelor
  • Pensule pentru aplicarea blush-ului
  • Pensule pentru difuzarea fardului de pleoape
  • Pensule pentru conturarea ochilor
  • Seturi de pensule

 

Surse foto:

https://unsplash.com/photos/_VtWHnrYm4k

https://unsplash.com/photos/Dnir2HNnFCI

https://unsplash.com/photos/QNIe-KEOp8w

https://unsplash.com/photos/WdBJZCq2sRM

https://unsplash.com/photos/JPHyoXTy-kE

Share

Related Posts

Related Products

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *